Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Etik och Moral

Skapad 2019-12-20 11:38 i Staffangymnasiet Hälsinglands utbildningsförbund, GY
Gymnasieskola Religionskunskap
Etik och moral handlar om vad som är gott och ont, rätt och fel. Fast det är inte alltid samma som det som är juridiskt rätt och fel. Det finns t.ex. ingen juridisk lag mot otrohet men många skulle nog anse att det är omoraliskt och alltså etiskt fel att vara otrogen mot sin partner. I detta block kommer du att utveckla din förmåga att använda etiska begrepp, teorier och modeller samt undersöka och analysera olika etiska frågor i relation till kristendomen, andra religioner och livsåskådningar. Avslutas med skriftligt/digitalprov.

Innehåll

Följ länken för mer information om underkategorier till Etik och Moral:

SO RUMMET/religion/etik-och-moral

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Tolkning och analys av olika teorier och modeller inom normativ etik samt hur dessa kan tillämpas. Etiska och andra moraliska föreställningar om vad ett gott liv och ett gott samhälle kan vara.
  Rel  -
 • Analys av argument i etiska frågor med utgångspunkt i kristendomen, övriga världsreligioner, livsåskådningar och elevernas egna ställningstaganden.
  Rel  -
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan utförligt och nyanserat beskriva vad som utmärker några normativa etiska teorier och modeller, genomföra en komplex analys av modellerna och använda dem för att ge välgrundade och nyanserade argument i några frågor. Eleven för välgrundade och nyanserade resonemang om vad ett gott liv och ett gott samhälle kan vara utifrån dygdetiska och andra moraliska föreställningar.
  Rel  A
 • Eleven kan utförligt beskriva vad som utmärker några normativa etiska teorier och modeller, genomföra en analys av modellerna och använda dem för att ge välgrundade argument i någon fråga. Eleven för välgrundade resonemang om vad ett gott liv och ett gott samhälle kan vara utifrån dygdetiska och andra moraliska föreställningar.
  Rel  C
 • Eleven kan översiktligt beskriva vad som utmärker några normativa etiska teorier och modeller, genomföra en enkel analys av modellerna och använda dem för att ge enkla argument i någon fråga. Eleven för enkla resonemang om vad ett gott liv och ett gott samhälle kan vara utifrån dygdetiska och andra moraliska föreställningar.
  Rel  E
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: