Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Geografi-Europa, åk 6 Ornäs skola vt- 2020.

Skapad 2019-12-27 12:48 i Ornäs skola Borlänge
Europa åk 6
Grundskola F – 9 Geografi
Ordet geografi betyder "beskrivning av jorden" men när vi läser geografi lär vi oss också om hur människan och jorden samspelar. I åk 6 kommer vi studera vår världsdel Europas natur- och kulturlandskap, naturresurser och befolkning. Vi kommer också lära oss hur Europa ser ut på kartan samt namn och läge på länder och viktiga platser.

Innehåll

Syfte

Genom undervisningen om Europas länder ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att:

Centralt innehåll

Arbetssätt 

Vi läser i PULS Geografi, arbetar med uppgifter ur arbetsboken som hör till samt studerar kartor och tabeller, undersöker och jämför. Vi har gemensamma diskussioner och arbetsuppgifter enskilt, i smågrupper och i helklass. 

Bedömning

Du visar vad du kan när du deltar aktivt under lektionspass och genom att göra och visa arbetsuppgifter. Du kommer att ha kunskapstest på respektive del i arbetsboken samt om sådant som vi diskuterar på lektionerna. Muntlig redovisning i samband med grupparbete.

 

 

 

Matriser

Ge
Geografi åk 6

Geografi Europa

E
C
A
Natur- och kulturlandskap
Eleven har grundläggande kunskaper om natur- och kulturlandskap och visar det genom att föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om processer som formar och förändrar jordytan, samt vilka konsekvenser det kan få för människor och natur.
Eleven har goda kunskaper om natur- och kulturlandskap och visar det genom att föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om processer som formar och förändrar jordytan, samt vilka konsekvenser det kan få för människor och natur.
Eleven har mycket goda kunskaper om natur- och kulturlandskap och visar det genom att föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om processer som formar och förändrar jordytan, samt vilka konsekvenser det kan få för människor och natur.
Landskap, resurser & befolkning
I resonemangen beskriver eleven enkla samband mellan natur- och kulturlandskap, naturresurser och hur befolkningen är fördelad.
I resonemangen beskriver eleven förhållandevis komplexa samband mellan natur- och kulturlandskap, naturresurser och hur befolkningen är fördelad.
I resonemangen beskriver eleven komplexa samband mellan natur- och kulturlandskap, naturresurser och hur befolkningen är fördelad.
Geografiska begrepp
Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt.
Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett relativt välfungerande sätt.
Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett välfungerande sätt.
Kartor, källor, metoder och tekniker
Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, metoder och tekniker på ett i huvudsak fungerande sätt.
Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, metoder och tekniker på ett relativt väl fungerande sätt.
Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, metoder och tekniker på ett väl fungerande sätt.
Namngeografi
Eleven har grundläggande kunska­per om Europas namngeografi och visar det genom att med viss säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt.
Eleven har goda kunskaper om Europas namngeografi och visar det genom att med relativt god säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt.
Eleven har mycket goda kunskaper om Europas namngeografi och visar det genom att med god säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: