Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Ordklasser år 7

Skapad 2020-01-06 17:04 i Läroverket Hudiksvall
Planering för arbetsområdet ordklasser i svenska
Grundskola 7 Svenska
Grammatik är språkets instruktionsbok; den hjälper dig till ett gott språkbruk. Ordklasser är som tegelstenar. De har olika egenskaper och när de sammanfogas bygger de språket.

Innehåll

Tidsperiod:

Klicka här för att se planeringen - Vecka 2-7

Innehåll:

Vi kommer att ha gemensamma genomgångar, övningar, lekar och diskussioner. Du kommer också att få träna på att använda dig av dina nya kunskaper med hjälp av olika uppgifter som du jobbar med på lektionerna, framför allt i häftet "Ordklasser". 

UR-filmerna "Grammatikbolaget" förklarar ordklasser på ett enkelt sätt.

 

Bedömning:

Hur väl du löser olika uppgifter under lektionstid kommer att bedömas. Utifrån vad du lär dig under genomgångar och övningstillfällen kommer du sedan att få visa vad du har lärt dig om ordklasser i ett skriftligt prov. v7

 

Prov Måndag 10/2

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
  Sv
 • urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och
  Sv
 • Centralt innehåll
 • Språkets struktur med stavningsregler, skiljetecken, ordklasser och satsdelar.
  Sv  7-9

Matriser

Sv
Ordklasser

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Förmåga att identifiera och dela in ord i ordklass
Känner till de vanligaste ordklasserna (substantiv, adjektiv och verb) och kan hitta exempel på dem i en text. Kan ge några exempel på ytterligare kunskap om de vanligaste ordklasserna. Ex. Du kan några av ordklassernas vanligaste underavdelningar eller visar att du kan använda dina kunskaper.
Kan alla ordklasser och kan hitta exempel på dem i texter. Visar en bredare kunskap om de olika ordklasserna. Ex. Du kan flera underavdelningar. Du kan förklara hur du känner igen några ordklasser och kan använda dina kunskaper
Kan alla ordklasser och kan hitta välvalda exempel på dem i texter. Visar bred kunskap om ordklasserna. Ex. Du är säker på de olika ordklasserna och deras underavdelningar. Du kan förklara vad som utmärker de olika ordklasserna och använder med säkerhet dina kunskaper.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: