Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Vinterprat

Skapad 2020-01-06 17:30 i von Bahrs skola Uppsala
Grundskola 7 – 9 Svenska som andraspråk Svenska
Vinterprataren Om konsten att berätta utifrån ett manus ”Det är kväll, ganska sen kväll. Jag sitter i bilen och känner att det jag gör är fel, så fruktansvärt fel. Jag vill inte det här längre, jag vill inte känna så här längre! Skuld och skam! Jag vet att jag misshandlar min kropp med det jag gör, jag vet att det jag gör mot mig själv kan få ödesdigra konsekvenser längre fram, jag vet att, plötsligt träffas jag av insikten i ansiktet, som en örfil rakt i ansiktet. Jag kommer att dö om jag inte gör något. Nu. Har ni varit med om det konstiga faktum hur man ibland måste ner i skiten innan det dåliga vänder och blir bättre. Precis så var det för mig och det hela började redan på högstadiet. Hej, jag heter Birgitta och det jag ska berätta för er nu handlar om hur jag till slut bestämde mig för att tacka ja till livet och hur underbart det är när det vänder.” Under några veckor kommer du att förbereda och hålla ett vinterprat. Vi utgår från det radioprogram som sänds varje sommar i radio i P1 och som heter Sommar i P1.

Innehåll

Syfte

I detta arbetsområde ska du utveckla din förmåga att:

 • Formulera dig och kommunicera i tal – du planerar och spelar in ett radioprogram där du själv är vinterpratare, med hjälp av digitala funktioner

 • Anpassa språket efter olika syften och sammanhang – du anpassar ditt språk så att det fungerar i det sammanhang där vinterpratet ska presenteras. Du disponerar ditt program, det vill säga ordnar innehållet på ett sådant sätt att det blir intressant och lätt att förstå för den som lyssnar.

Mål

Du ska berätta om en personlig erfarenhet på ett sådant sätt att det fångar publiken och blir intressant. 

Arbetsgång

 • Lyssna på sommar- och vinterprat och undersöka hur de är uppbyggda

 • Diskutera och välja ämne i liten grupp

 • Använda tankekarta för att strukturera och utveckla ditt vinterprat

 •  Arbeta med och utveckla ditt vinterprat

 • Ge varandra respons och förbättra ditt vinterprat

 • Spela in ditt vinterprat

 • Spela upp ditt vinterprat i klassen

Underlag för bedömning

 • hur du deltar i diskussionerna kring det sommarprat vi lyssnat på

 • hur du arbetar under skrivprocessen då du skriver manus till ditt vinterprat

 • respons och bearbetning av manus

 • din slutprodukt

Ditt vinterprat ska

 • Skrivas i form av ett manus. Ditt manus ska ha en fungerande struktur med inledning, ett ämne som utvecklas och en avslutning (se den dramaturgiska kurvan).

 • Följa skriftspråkets regler i skrift och anpassas med betoning på tal när du spelar in.

 • Innehålla ord och uttryck för känslor och en vald låt som gestaltar och förstärker det du berättar om.

 • Vara anpassat för tänkt mottagare och digitalt inspelat.

 

Uppgifter

 • Vinterprat

Matriser

Sv SvA
Kunskapskrav svenska åk 7-9

F (insats krävs)
E
C
A
Kombinera text, estetiska uttryck & medier
Eleven når ännu inte kraven för E i detta kunskapskrav.
Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett i huvudsak fungerande sätt kan eleven förtydliga, förstärka och levandegöra sina texters budskap.
Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett ändamålsenligt sätt kan eleven förtydliga, förstärka och levandegöra sina texters budskap.
Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett ändamålsenligt och effektivt sätt kan eleven förtydliga, förstärka och levandegöra sina texters budskap.
Ge omdömen om & bearbeta text
Eleven når ännu inte kraven för E i detta kunskapskrav.
Dessutom kan eleven ge enkla omdömen om texters innehåll, språk och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett i huvudsak fungerande sätt.
Dessutom kan eleven ge utvecklade omdömen om texters innehåll, språk och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett relativt väl fungerande sätt.
Dessutom kan eleven ge välutvecklade och nyanserade omdömen om texters innehåll, språk och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett väl fungerande sätt.
Muntliga redogörelser
Eleven når ännu inte kraven för E i detta kunskapskrav.
Dessutom kan eleven förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande struktur och innehåll och viss anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Dessutom kan eleven förbereda och genomföra utvecklade muntliga redogörelser med relativt väl fungerande struktur och innehåll och relativt god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Dessutom kan eleven förbereda och genomföra välutvecklade muntliga redogörelser med väl fungerande struktur och innehåll och god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: