Skolbanken Logo
Skolbanken

Grovplanering Grodan VT 2020

Bara backar förskola, Svedala · Senast uppdaterad: 7 januari 2020

Grovplanering För Grodan VT 2020

Pedagogisk grovplanering

Termin/Period: VT 2020

Barngrupper: Grodan Yngre barn

Målkluster: VT 2020

Språk och kommunikation: Ordförråd, förstå instruktioner, göra sig förstådd och förmågan att uttrycka vad jag vill och inte vill.

Normer och värden: Dela med sig, vänta på sin tur och utveckla empati för kamraterna som att säga förlåt, vara delaktig i vardagsmoment och vara delaktiga i rutiner under dagen.

Personlig och socialutveckling: Träna självständighet genom t.ex. klä på sig och därigenom skapa tillit till sin egen förmåga. I lek och samspel genom stöd av vuxen utveckla sin identitet.

Kulturell identitet, motorik och skapande: Göra en kartläggning kring vilka kulturer och språk som finns representerade i barngruppen. Vi ska lära oss korta sånger på olika språk och säga hej på olika språk. Genom utevistelse och ett gymnastik program kommer vi att arbeta med motoriken. Skapande ska läggas in utifrån vårt tema.

Syfte/Mål:  Genom en tydlig struktur på dagen och arbete över tid skapa igenkänning både kring rutiner och i undervisningen/utbildningen. Kompismaterialet för yngre barn ska ligga till grund, böckerna och aktivitetsförslagen. Genom det materialet vill vi skapa förståelse för mitt och ditt, dela med sig och utveckla barnens kommunikation på olika vis. Vi ska vara aktiva och närvarande i barnens lekar och därmed utveckla barnens identitet och deras känsla av trygghet men även tillit till sig själv och andra. Arbeta aktiv för att få ett interkulturellt förhållningssätt bland vuxna och barn. Vilket innebär att det ska vara naturliga inslag av ord, sånger, bilder,föremål som representerar olika kulturer.  Genom att göra vårdnadshavarna delaktiga ska vi arbeta med de kulturer och de olika språk som finns representerade i gruppen. Vårt mål är att genom utevistelse och rörelselekar/gymnastik program utveckla barnens motoriska färdigheter.

Innehåll:

De yngre barnen ska arbetar med målen i de valda målklustren under hela dagen och har undervisning i kortare intervaller. Rutiner och trygghet är viktigt.

Måndag: Språk och kommunikation, normer och värden, Personlig och social utveckling och Kulturell identitet, motorik och skapande. Fokus på gymnastik och rörelse.

Onsdag: Språk och kommunikation, normer och värden, Personlig och social utveckling och Kulturell identitet, motorik och skapande. Fokus på Normer och värden.

Torsdag: Språk och kommunikation, normer och värden, Personlig och social utveckling och Kulturell identitet, motorik och skapande. Fokus på skapande med olika tekniker.

Metoder: Vi ska fokusera på utvecklingspedagogisk teori och på den Poststrukturella teorin.

Utvecklingspedagogisk teori: Där vi utmanar barnen efter deras förmåga och där de befinner sig. Där vi skapar struktur på dagen och ramar in våra undervisningssituationer med samma början, på samma plats med samma avslutning. Vi ska arbeta med att expandera barnens språk och utmana med längre meningar och fler ord. Vi ska variera undervisningen för få alla barn delaktiga och variera hur vi presenterar begrepp och symboler, namnen. I rutin situationerna ska vi synliggöra mönster som att efter maten tvättar vi händerna och går ut på loftet och sover. I början av terminen ska vi undersöka var barnen befinner sig och planera arbetet utifrån det.

Poststrukturella teori: Genom att arbeta med denna teori ska vi skapa ett förråd av perspektiv, begrepp och tankesätt att välja mellan för att kunna förstå och möta barn med varierade strategier. Vi ska arbeta med begreppen i teorin som Body-mind där vi ser hur ett lärande sker i hela kroppen. Vi ska arbeta med det rhizomatiska lärandet och låta lärandet ta nya vägar utifrån var barnen befinner sig och visa intresse för. Vi ska vara öppna och inte dela upp lärandet utan låta det ta oförutsedda vägar t.ex. för att ge barnen förståelse för olika begrepp. Genom att i skapandet arbeta med olika material ska vi se vad som händer i de socio-materiella relationerna. Vad gör barnen, vad sker och hur ser vi en utveckling kring skapande. Intra-aktion blir ett viktigt begrepp med de yngre barnen. Hur påverkar tingen, de andra barnen och utrymmena vad händer när vi använder t.ex. undervisningsrummen. Med de yngre barnen blir det transdisciplinära lärandet viktigt, att sätta samman olika ämnen t.ex. i en sånglek som Fem små apor, blir det språk-rörelse.

Kärnämnen som ska beröras: VT 2020

Minne: I rutinsituationer, i arbete över tid, genom att göra saker igenkännbart och tryggt skapas minnen.

Kommunikation: Genom att sätta ord på det vi gör och genom att expandera språket med längre meningar. Genom att tydliggöra med bilder och tredimensionellt material och använda oss av TAKK och bildstöd vid behov.

Koncentration: Genom att skapa intressanta och inbjudande undervisningsstunder. Genom att arbeta med kortare stunder av koncentration och genom att lägga in rörelse, sånger fruktstund o.s.v.

Intersubjektivitet: I leken arbeta med att känna igen egna och andras känslor och förståelse för när de andra barnen blir ledsna.

Abstraktion: Genom att arbeta med begrepp som stor-liten, mat, kläder. Genom att känna igen sitt namn på namnlappen och på facket. Genom användning av händelse kort t.ex. bibliotek eller duka.

 

Värdeord som ska beröras:

Mod: Ser vi att barnet vågar söka sig till andra barn och vuxna.

Engagemang: Att vara delaktig och vilja var med.

Hållbarhet: Plocka undan efter sig, var delaktiga i sortering av sopor.

Öppenhet: Visa känslor och förståelse för vad jag vill och de andra barnen vill.

 


Läroplanskopplingar

öppenhet, respekt, solidaritet och ansvarstagande,

förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja att hjälpa andra,

förmåga att upptäcka, reflektera över och ta ställning till olika etiska dilemman och livsfrågor i vardagen,

respekt och förståelse för alla människors lika värde och de mänskliga rättigheterna, och

ett växande ansvar och intresse för hållbar utveckling och att aktivt delta i samhället.

sin identitet och känna trygghet i den samt medvetenhet om rätten till sin kroppsliga och personliga integritet,

nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära,

självständighet och tillit till sin egen förmåga,

sin kulturella identitet samt kunskap om och intresse för olika kulturer och förståelse för värdet av att leva i ett samhälle präglat av mångfald samt intresse för det lokala kulturlivet,

förmåga att fungera enskilt och i grupp, samarbeta, hantera konflikter och förstå rättigheter och skyldigheter samt att ta ansvar för gemensamma regler,

motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för hur viktigt det är att ta hand om sin hälsa och sitt välbefinnande,

förmåga att lyssna på och reflektera över andras uppfattningar samt att reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar,

ett nyanserat talspråk och ordförråd samt förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra i olika sammanhang och med skilda syften,

intresse för skriftspråk samt förståelse för symboler och hur de används för att förmedla budskap,

intresse för berättelser, bilder och texter i olika medier, såväl digitala som andra, samt sin förmåga att använda sig av, tolka, ifrågasätta och samtala om dessa,

förmåga att skapa samt förmåga att uttrycka och kommunicera upplevelser, tankar och erfarenheter i olika uttrycksformer som bild, form, drama, rörelse, sång, musik och dans,

både det svenska språket och sitt modersmål, om barnet har ett annat modersmål än svenska,

fantasi och föreställningsförmåga,

både det svenska språket och det egna nationella minoritetsspråket, om barnet tillhör en nationell minoritet,

svenskt teckenspråk, om barnet har hörselnedsättning, är dövt eller av andra skäl har behov av teckenspråk,

Matriser i planeringen
Grovplaneringsmatris - (barngrupp)
Uppgifter
Uppgift 1

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback