Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

7 - 9

Krönika

Eriksbergsskolan, Uppsala · Senast uppdaterad: 7 januari 2020

Det finns krönikor i nästan alla tidningar. De är ofta väldigt intressanta att läsa eftersom den som skriver får utrymme att visa sina personliga åsikter och erfarenheter. Den som skriver får också använda sin egen stil när hen skriver. Författaren bakom krönikan använder sina egna upplevelser och tankar och kopplar det till något allmänt, till exempel en nyhet eller något i samhället som många känner till. Det finns många krönikörer som blir kända och populära. Kanske känner du igen namnen Jan Guillou, Alex Schuman eller Linda Skugge?

Under några veckor kommer vi att arbeta med krönikor på svenskan. Vi kommer att läsa ett stort antal krönikor och arbeta med dessa. Vi kommer att skriva krönikor, först som övning och sedan i slutet av momentet som en examinerande skrivuppgift.  

Under våren är det dags för det nationella provet i svenska. På uppsatsdelen får man välja mellan olika skrivuppgifter. En av dessa skrivuppgifter brukar ofta vara att skriva en krönika. Texttypen krönika är därför en mycket bra texttyp att gnugga lite extra. 

 

Material:  

  • Läroboken Svenska Direkt 9. Kapitlet Påverka med ord: läs och skriv krönikor sidan 8–31. 

  • Läroboken Genrekoden: skriva där vi använder kapitlet om krönikor. 

  • Krönikor från olika tidningar 

  • Pedagogiska filmer från Ne.play, studi.se samt Youtube. 

 

Examinerande uppgift: 

Du skriver en krönika där du visar att du kan skriva en text som uppfyller de genretypiska dragen för hur en krönika ska se ut.  

 

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Kunskapskrav svenska åk 7-9
Uppgifter
Pedagogisk planering

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback