Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Mänskliga rättigheter

Skapad 2020-01-07 10:34 i Kungshögaskolan Mjölby
Gymnasieskola Samhällskunskap
Vilka är de mänskliga rättigheterna? Hur bryter länder mot de mänskliga rättigheterna? Det ska vi kolla närmare på.

Innehåll

Vad?

Ni ska i grupper om 4-5 personer arbeta med varsitt case/fall där er uppgift blir att övertyga en representant från FN om att ert fall förtjänar att uppmärksammas av FN som ska hindra brott mot de mänskliga rättigheterna. Ni kommer att under 15-20 minuter i er grupp hålla ett föredrag om ert fall och där övertyga FN-representanten om att FN ska hjälpa er att lösa problemet.

Varför?

Centralt innehåll: De mänskliga rättigheterna; vilka de är, hur de förhåller sig till stat och individ och hur man kan utkräva sina individuella och kollektiva mänskliga rättigheter.

Hur?

Grupparbete som examineras med ett muntligt seminarium.  

Bedömning?

A: Eleven kan också utförligt och nyanserat redogöra för de mänskliga rättigheterna.

C: Eleven kan också utförligt redogöra för de mänskliga rättigheterna.

E: Eleven kan också översiktligt redogöra för de mänskliga rättigheterna.

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • De mänskliga rättigheterna; vilka de är, hur de förhåller sig till stat och individ och hur man kan utkräva sina individuella och kollektiva mänskliga rättigheter.
  Sam  -
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan utförligt och nyanserat redogöra för och analysera olika samhällens organisation och samhällsförhållanden samt de bakomliggande idéerna. Eleven kan också utförligt och nyanserat redogöra för de mänskliga rättigheterna. I sin analys förklarar eleven komplexa samband och drar välgrundade och nyanserade slutsatser om likheter och skillnader mellan olika samhällens organisation. Dessutom kan eleven dra välgrundade och nyanserade slutsatser om hur nutida samhällsförhållanden påverkar och påverkas av individer, grupper och samhällsstrukturer.
  Sam  A
 • Eleven kan utförligt redogöra för och analysera olika samhällens organisation och samhällsförhållanden samt de bakomliggande idéerna. Eleven kan också utförligt redogöra för de mänskliga rättigheterna. I sin analys förklarar eleven samband och drar välgrundade slutsatser om likheter och skillnader mellan olika samhällens organisation. Dessutom kan eleven dra välgrundade slutsatser om hur nutida samhällsförhållanden påverkar och påverkas av individer, grupper och samhällsstrukturer.
  Sam  C
 • Eleven kan översiktligt redogöra för och analysera olika samhällens organisation och samhällsförhållanden samt de bakomliggande idéerna. Eleven kan också översiktligt redogöra för de mänskliga rättigheterna. I sin analys förklarar eleven enkla samband och drar enkla slutsatser om likheter och skillnader mellan olika samhällens organisation. Dessutom kan eleven dra enkla slutsatser om hur nutida samhällsförhållanden påverkar och påverkas av individer, grupper och samhällsstrukturer.
  Sam  E
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: