Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Tvättkunskap år 8

Skapad 2020-01-07 14:25 i Vifolkaskolan 7-9 Mjölby
Tvättkunskap
Grundskola 8 Hem- och konsumentkunskap
Arbetsområde: Tvättkunskap år 8.

Innehåll

Målet med undervisningen

Målet är att eleven ska få kunskap om att tvätta miljövänligt. Kunna tolka tvättsymboler, sortera tvätt, anpassa dosering utifrån vattnets hårdhetsgrad samt olika torkmetoder.

 

Så här ska vi arbeta

Muntliga genomgångar och läxor i form av att eleven läser i sin HKK bok samt praktisk arbete i tvättstugan. Praktiskt arbeta med en tvättläxa i hemmet.

Muntliga läxförhör samt ett skriftligt läxförhör.

 

Det här ska bedömas

Eleven kan tvättsymboler och tolka dessa för att kunna sortera och tvätta på ett korrekt sätt.

Eleven kan förstå och använda olika torkmetoder utifrån olika plaggs textila struktur.

Eleven kan välja den mest miljövänliga tvätt och torkmetoden.

 

 

Kopplingar till läroplanen

 • Kunskapskrav
 • Eleven väljer tillvägagångssätt och ger enkla motiveringar till sina val med hänsyn till aspekterna hälsa, ekonomi och miljö.
  Hkk  E 9
 • Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang kring konsekvenser av olika konsumtionsval och handlingar i hemmet utifrån frågor som rör en hållbar social, ekonomisk och ekologisk utveckling.
  Hkk  E 9
 • Eleven väljer tillvägagångssätt och ger utvecklade motiveringar till sina val med hänsyn till aspekterna hälsa, ekonomi och miljö.
  Hkk  C 9
 • Eleven kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang kring konsekvenser av olika konsumtionsval och handlingar i hemmet utifrån frågor som rör en hållbar social, ekonomisk och ekologisk utveckling.
  Hkk  C 9
 • Eleven väljer tillvägagångssätt och ger välutvecklade motiveringar till sina val med hänsyn till aspekterna hälsa, ekonomi och miljö.
  Hkk  A 9
 • Eleven kan föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang kring konsekvenser av olika konsumtionsval och handlingar i hemmet utifrån frågor som rör en hållbar social, ekonomisk och ekologisk utveckling.
  Hkk  A 9
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: