Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Upplysningen åk 8

Skapad 2020-01-07 14:25 i Vårbyskolan Huddinge
Grundskola 8 Historia
Upplysningen som tidsperiod och begrepp v. 2-4

Innehåll

Upplysningstiden inleddes under 1700-talet och sammanfattar den rådande tidsandan som verkade för förnuft och samhällsnytta och mot auktoritetstro, ofrihet och privilegier. Upplysningen kännetecknas av utveckling på en mängd områden såsom vetenskap, filosofi, politik och konst.

Området är en introduktion till de politiska revolutionerna och framväxten av nya ideologier under 1800-talet. 

Detta område innehåller en bedömningsuppgift där fyra filosofer ska undersökas. 

 

NE.se

4.1 Renässans och kungamakt

4.2 Ståndssamhälle och envälde

4.3 Folk och tro

4.4 De stora upptäckterna

4.5 Slavhandel och handel med Asien

 

6.1 Upplysningen och dess rötter

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • använda en historisk referensram som innefattar olika tolkningar av tidsperioder, händelser, gestalter, kulturmöten och utvecklingslinjer,
  Hi
 • Centralt innehåll
 • Den ökade världshandeln mellan Europa, Asien, Afrika och Amerika.
  Hi  7-9
 • Revolutioner och framväxten av nya idéer, samhällsklasser och politiska ideologier.
  Hi  7-9

Matriser

Hi
Bedömningsuppgift: Jämför filosofer

F
E
C
A
beskriver
Jag har grundläggande kunskaper om historiska personer (filosofer) under olika historiska perioder.
Jag beskriver några händelser under revolutionernas tid på ett enkelt sätt (ca 1750-1900). Jag namnger någon viktig person och kan på ett enkelt sätt förklara varför hen var viktig.
Jag beskriver några händelser under revolutionernas tid på ett utvecklat sätt (ca 1750-1900). Jag namnger några viktiga personer och kan på ett utvecklat sätt förklara varför de var viktig.
Jag beskriver flera händelser under revolutionernas tid på ett välutvecklat sätt (ca 1750-1900). Jag namnger några viktiga personer och kan på ett välutvecklat sätt förklara varför de var viktig.
resonerar
Jag undersöker några utvecklingslinjer inom kulturmöten, migration, politik och levnadsvillkor och beskriver då samband mellan olika tidsperioder. Jag kopplar de filosofiska och politiska idéerna till nuet.
Jag kan se enkla samband mellan olika händelser under revolutionernas tid och beskriva någon orsak och konsekvens. Jag kan på ett enkelt sätt koppla händelserna till nutid.
Jag kan se utvecklade samband mellan olika händelser under revolutionernas tid och beskriva några orsaker och konsekvenser. Jag kan på ett utvecklat sätt koppla händelserna till nutid.
Jag kan se välutvecklade samband mellan olika händelser under revolutionernas tid och beskriva flera orsaker och konsekvenser. Jag kan på ett välutvecklat sätt koppla händelserna till nutid.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: