Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Slöjd

·

Årskurs:

7 - 9

Något som berör

Lagmansskolan, Mjölby · Senast uppdaterad: 12 september 2023

Vi kommer att jobba med det vi kallar fritt broderi. Först får du lära dig grunderna innan du själv ger dig på att skapa. Vi kommer att arbeta utifrån ett tema där vi tar hjälp av ett citat eller ordspråk. Med ord och (eller) bild uttrycker du i form av ett broderi, budskapet som betyder något för dig. I slutet av terminen kommer vi att ställa ut våra alster.

 

Vad du ska lära dig

Du kommer att få grunderna i fritt broderi där fokus kommer ligga på sex grundsömmar; förstygn, efterstygn, stjälksöm, kedjestygn, plattsöm och franskknut.  Utöver det har du möjlighet att själv prova på ytterligare sömmar.

Vi arbetar med slöjdprocessen som innebär i stora drag; idéutveckling-framställning-utvärdering. Du har frihet att själv välja riktning i ditt arbete och utifrån arbetets grundförutsättning välja material, färg och form.

Du skapar ett eget uttryck, vad har du att säga och hur vill du säga det. Du bedömer ditt egna och andras arbete utifrån begreppen estetik, budskap och teknik, sammanfattningsvis talar vi om kvalitet. Vad är fint och vad är fult, hur kan vi använda oss av andra ord och begrepp och se på föremål ur flera synvinklar, vems ögon avgör vad? När är viss teknik bra och när handlar den om uttryck? Budskapet- hur påverkar vi andra, hur påverkas vi av ord och bild.

Så här ska vi arbeta

Vi kommer att gå igenom broderi som begrepp och några av de vanligaste broderistygnen. Du kommer att få välja ett eget motiv som du sedan ska brodera. Du kan utgå ifrån ett citat/ordspråk som betyder något för dig och utveckla det till en bild. Gör en skiss där du prövar ditt motiv, väljer färgsättning och form. När du är nöjd med skissen ska du överföra den till det tyg du valt. Sedan ska du bestämma vilka broderistygn ditt arbete ska ha. Då ska du pröva att brodera olika stygn på en provlapp. Tänk på att beskriva dina tankegångar i din loggbok och då använda slöjdspecifika begrepp. 

 

Det här ska bedömas

Arbetet bedöms i tre delar; provlapp, loggbok och det färdiga broderiet.

 

 


Läroplanskopplingar

förmåga att formge och framställa föremål i olika material med hjälp av lämpliga verktyg och hantverkstekniker,

förmåga att utveckla idéer samt välja och motivera tillvägagångssätt i slöjdarbetet utifrån syftet med arbetet, och

förmåga att reflektera över arbetsprocesser och resultat utifrån kvalitet, uttryck och hållbar utveckling.

Verktyg, redskap och maskiner, hur de benämns och hur de används på ett säkert och ändamålsenligt sätt.

Två- och tredimensionella skisser, modeller, mönster och arbetsbeskrivningar, skapade såväl med som utan digitala verktyg.

Slöjdarbetets olika delar: idéutveckling, överväganden, framställning samt reflektion över arbetsprocessen och resultatet. Hur delarna i arbetsprocessen samverkar och påverkar resultatet.

Undersökande av olika material och hantverkstekniker utifrån deras kombinations- och konstruktionsmöjligheter.

Eleven formger och framställer slöjdföremål på ett delvis genomarbetat sätt. I slöjdarbetet använder eleven verktyg på ett säkert och i huvudsak fungerande sätt.

Eleven utvecklar i viss utsträckning idéer med utgångspunkt i inspirationskällor och prövar då hur material och hantverkstekniker kan kombineras med hänsyn till föremålens form och funktion. Utifrån syftet med slöjdarbetet väljer eleven ett i huvudsak fungerande tillvägagångssätt och ger enkla motiveringar till sina val. Under arbetsprocessen bidrar eleven till att formulera och välja handlingsalternativ.

Eleven för enkla resonemang om arbetsprocessen och resultatet samt hur det genomförda arbetet har påverkat kvaliteten, uttrycket och miljön.

Eleven formger och framställer slöjdföremål på ett genomarbetat sätt. I slöjdarbetet använder eleven verktyg på ett säkert och ändamålsenligt sätt.

Eleven utvecklar i relativt stor utsträckning idéer med utgångspunkt i inspirationskällor och prövar och omprövar då hur material och hantverkstekniker kan kombineras med hänsyn till föremålens form och funktion. Utifrån syftet med slöjdarbetet väljer eleven ett fungerande tillvägagångssätt och ger utvecklade motiveringar till sina val. Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som efter någon bearbetning leder framåt.

Eleven för utvecklade resonemang om arbetsprocessen och resultatet samt hur det genomförda arbetet har påverkat kvaliteten, uttrycket och miljön.

Eleven formger och framställer slöjdföremål på ett väl genomarbetat sätt. I slöjdarbetet använder eleven verktyg på ett säkert och ändamålsenligt sätt med precision.

Eleven utvecklar i stor utsträckning idéer med utgångspunkt i inspirationskällor och prövar och omprövar då systematiskt hur material och hantverkstekniker kan kombineras med hänsyn till föremålens form och funktion. Utifrån syftet med slöjdarbetet väljer eleven ett väl fungerande tillvägagångssätt och ger välutvecklade motiveringar till sina val. Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som leder framåt.

Eleven för välutvecklade resonemang om arbetsprocessen och resultatet samt hur det genomförda arbetet har påverkat kvaliteten, uttrycket och miljön.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback