Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Slöjd

·

Årskurs:

9

Fritt arbete Textilslöjd år 9

Lagmansskolan, Mjölby · Senast uppdaterad: 12 september 2023

Den här terminen får du pröva dina vingar och fördjupa dig i eget valt område inom textilslöjden. Du visar flera idéer och vi resonerar kring dem. Du ställer dig dessa frågor: Är det rimligt att hinna med det tänkta arbetet under en termin? Har jag valt ett tillräckligt avancerat arbete? Vilka materialval har jag gjort, lämpar de sig till de tänkta slöjdteknikerna? Du gör upp en egen plan för din arbetsprocess som du såklart kan revidera under terminens gång.

Målet med undervisningen

I slöjden ges du förutsättningar att lära dig göra egna val i olika omfattning, utveckla egna idéer som leder till ett färdigt slöjdföremål. Du får också möjlighet att utveckla din förmåga att överväga olika lösningar och värdera dina resultat.

Du kan också behöva lära dig ny teknik för att lyckas med din idé. I loggboken skriver du ned reflektioner och motiverar de olika val du har gjort utifrån aspekter som kvalitet, uttryck, miljö och hållbarhet.

Du ska själv till stor del driva ditt arbete framåt och använda dig av de samlade kunskaperna du införskaffat genom tidigare år i slöjden. 

 

Så här ska vi arbeta

Uppgift 1. en mer omfattande presentation ges via classroom

  1. Presentation av arbetsområdet
  2. Eleven skissar (2D eller 3D) fram olika förslag på hur produkten kan se ut. Motiverar sina val i loggboken.
  3. Väljer vilket av de olika förslagen som är bäst och börjar arbeta med sin produkt. Under arbetet kommer det löpande genomgångar och eleven visar sina kunskaper både i sitt slöjdande  med produkten men också i sin loggbok efter varje lektion. 
  4. Efter att produkten är klar ska eleven titta igenom sitt arbete och läsa igenom loggboken. Finns det mer att komplettera? Har man motiverat sina val och har man använt sig av slöjdbegrepp under arbetet. Blev produkten som man tänkte sig från början eller har man ändrat idéer under arbetet.                                                                 

Uppgift 2.

Du ska skriva om ditt slöjdföremål där du tar reda på fakta:

Finns det någon tradition kring tekniken du valt och har den någon kulturell förankring.

Hur påverkar din/dina valda tekniker och materialval miljön ur ett kvalitets och hållbarhetsperspektiv?

Vilket uttryck har ditt föremål fått har det någon estetisk koppling exempelvis mode, trender.

Vi går igenom vad som förväntas av dig och du får tips och mer information hur du ska lösa den här uppgiften vid en eller flera genomgångar.

Det här ska bedömas

Hur det har gått med arbetet med sin produkt, vilka moment har man arbetat med och hur noggrann har man varit. Vilka tekniker är nya och varför har man använt dem. Hur har man tänkt angående materialval/miljöaspekter? Visar produkten att man tagit till sig kunskap av genomgångar?

 

Visar man i sin loggbok att man motiverar, beskriver och använder rätt slöjdbegrepp under arbetet. Hur väl har man visat sin arbetsgång i loggboken går det att följa i både ord och bild?

 

 

 


Läroplanskopplingar

förmåga att formge och framställa föremål i olika material med hjälp av lämpliga verktyg och hantverkstekniker,

förmåga att utveckla idéer samt välja och motivera tillvägagångssätt i slöjdarbetet utifrån syftet med arbetet, och

förmåga att reflektera över arbetsprocesser och resultat utifrån kvalitet, uttryck och hållbar utveckling.

Metall, textil, trä och andra material. Materialens kombinationsmöjligheter med varandra.

Verktyg, redskap och maskiner, hur de benämns och hur de används på ett säkert och ändamålsenligt sätt.

Utvecklade former av hantverkstekniker och begrepp som används i samband med dessa.

Två- och tredimensionella skisser, modeller, mönster och arbetsbeskrivningar, skapade såväl med som utan digitala verktyg.

Slöjdarbetets olika delar: idéutveckling, överväganden, framställning samt reflektion över arbetsprocessen och resultatet. Hur delarna i arbetsprocessen samverkar och påverkar resultatet.

Undersökande av olika material och hantverkstekniker utifrån deras kombinations- och konstruktionsmöjligheter.

Design, mode, konsthantverk och hemslöjd från olika kulturer och tider som inspirationskällor för det egna skapandet.

Jämförelser mellan olika slöjdmaterial utifrån deras kvalitet och påverkan på miljön, till exempel mellan natur- och konstmaterial, förnybara och icke förnybara material.

Eleven formger och framställer slöjdföremål på ett genomarbetat sätt. I slöjdarbetet använder eleven verktyg på ett säkert och ändamålsenligt sätt.

Eleven utvecklar i relativt stor utsträckning idéer med utgångspunkt i inspirationskällor och prövar och omprövar då hur material och hantverkstekniker kan kombineras med hänsyn till föremålens form och funktion. Utifrån syftet med slöjdarbetet väljer eleven ett fungerande tillvägagångssätt och ger utvecklade motiveringar till sina val. Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som efter någon bearbetning leder framåt.

Eleven för utvecklade resonemang om arbetsprocessen och resultatet samt hur det genomförda arbetet har påverkat kvaliteten, uttrycket och miljön.

Eleven formger och framställer slöjdföremål på ett väl genomarbetat sätt. I slöjdarbetet använder eleven verktyg på ett säkert och ändamålsenligt sätt med precision.

Eleven utvecklar i stor utsträckning idéer med utgångspunkt i inspirationskällor och prövar och omprövar då systematiskt hur material och hantverkstekniker kan kombineras med hänsyn till föremålens form och funktion. Utifrån syftet med slöjdarbetet väljer eleven ett väl fungerande tillvägagångssätt och ger välutvecklade motiveringar till sina val. Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som leder framåt.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback