Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Naturvetenskapliga resonemang

Skapad 2020-01-07 17:17 i Apelskolan Falkenberg
I detta arbetsområde kommer du får öva på förmågan att ha naturvetenskapliga resonemang i flera led.
Grundskola 8 – 9 Kemi Biologi Fysik
I detta arbetsområde kommer du får öva på förmågan att ha naturvetenskapliga resonemang i flera led.

Innehåll

 

 

Syfte - förmågor och kunskaper som ska utvecklas

Du kommer få träna och utveckla förmåga att skriva naturvetenskapliga resonemang i flera led för de tre NO-ämnena, biologi, fysik och kemi. Resonemangen skall både ha bredd och djup, vilket innebär att de skrivs i flera led.

Bedömning - vad och hur

Uppgifter fån gamla nationella prov.

Undervisning och arbetsformer

1. Startuppgift, ni gör en uppgift från gamla nationella prov.

2. Genomgång av förmågan och övningsuppgifter, kamratbedömningar.

3. Avslutande uppgift från gamla nationella prov för att se utvecklingen av förmågan.

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,
  Bi
 • använda kunskaper i fysik för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle,
  Fy
 • använda kunskaper i kemi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, miljö, hälsa och samhälle,
  Ke
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan samtala om och diskutera frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet och skiljer då fakta från värderingar och formulerar ställningstaganden med välutvecklade motiveringar samt beskriver några tänkbara konsekvenser.
  Bi  A 9
 • Dessutom för eleven välutvecklade och väl underbyggda resonemang kring hur människan påverkar naturen och visar ur olika perspektiv på fördelar och begränsningar hos några åtgärder som kan bidra till en ekologiskt hållbar utveckling.
  Bi  A 9
 • Eleven kan samtala om och diskutera frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle och skiljer då fakta från värderingar och formulerar ställningstaganden med välutvecklade motiveringar samt beskriver några tänkbara konsekvenser.
  Fy  A 9
 • Dessutom för eleven välutvecklade och väl underbyggda resonemang kring hur människa och teknik påverkar miljön och visar ur olika perspektiv på fördelar och begränsningar hos några åtgärder som kan bidra till en hållbar utveckling.
  Fy  A 9
 • Eleven kan samtala om och diskutera frågor som rör energi, miljö, hälsa och samhälle och skiljer då fakta från värderingar och formulerar ställningstaganden med välutvecklade motiveringar samt beskriver några tänkbara konsekvenser.
  Ke  A 9
 • Dessutom för eleven välutvecklade och väl underbyggda resonemang kring hur människans användning av energi och naturresurser påverkar miljön och visar ur olika perspektiv på fördelar och begränsningar hos några åtgärder som kan bidra till en hållbar utveckling.
  Ke  A 9
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: