Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Geografi

·

Årskurs:

4

Sverige - åk 4

Prästängsskolan, Lunds för- och grundskolor · Senast uppdaterad: 7 januari 2020

Vi arbetar med geografi och ska lära oss en massa om Sverige. Vi ska lära oss om landskap, städer, berg, hav, sjöar, älvar, istidens spår och processer, varför folk bor där de bor i Sverige, natur- och kulturlandskap, hur en karta fungerar och används, ord och begrepp som har med geografi och kartkunskap att göra.

Mål

Detta ska du försöka lära dig så mycket som möjligt om när vi arbetar med området Sverige i geografi:

- Använda KARTOR för att hitta saker, ta reda på information om geografiska objekt (t ex städer, åar, sjöar,  bergstoppar - men även hur mycket det regnar på en viss plats om året eller vad det finns för vegetation i ett område)

- Varför BEFOLKNINGEN ÄR FÖRDELAD som den är i Sverige (varför bor det så lite människor i norra Sverige och så många i södra?)

- Känna till hur människor PÅVERKAR LANDSKAPET genom sitt LEVNADSSÄTT (vad de gör)

- Förstå och kunna använda ORD och BEGREPP som har med geografi att göra (t ex tematisk karta, topografisk karta, politisk karta, istiden, stad, sjö, hav, å, älv, bergskedja, bergstopp mm.

- Kunna BESKRIVA LÄGEN (ungefärlig plats) på några landskap sjöar, berg, städer, hav och älvar i Sverige, och även JÄMFÖRA STORLEK mellan några av dem

Arbetets innehåll

Arbetet kommer att ta upp följande innehåll (se nedan)

 

Arbetssätt och redovisningsform

Vi kommer att jobba på följande sätt bl a:

- Se filmer om landskap

- Arbeta med de olika landskapen

- Läsa om Sverige i geografiboken 

- Lära oss använda kartor för att hitta geografiska objekt och förstå de olika teckenförklaringarna och typer av kartor som finns (kartstudier)

 

 

Visa din kunskap - Bedömning

BEDÖMNINGSSÄTT

- Ett Sverigetest för att bedöma namngeografin

- Mattias intervjuar eleverna om deras kunskaper kring kartor och hur man använder dem för att hitta objekt (kontinuerligt under lektionerna)

- Ett skriftligt arbete kring Sveriges landskap

Reflektion

Vad har du lärt dig?

Vad var roligt?

Vad var svårt?

Hur kan du bli bättre på geografi? 


Läroplanskopplingar

De svenska, nordiska och övriga europeiska natur- och kulturlandskapen. Processen bakom samt deras utmärkande drag och utbredning.

Fördelningen av Sveriges, Nordens och övriga Europas befolkning samt orsaker till fördelningen och konsekvenser av denna.

Namn och läge på Sveriges landskap samt orter, berg, hav och vatten i Sverige samt huvuddragen för övriga Norden.

Kartan och dess uppbyggnad med färger, symboler och skala. Topografiska och tematiska kartor.

Centrala ord och begrepp som behövs för att kunna läsa, skriva och samtala om geografi.

Hur val och prioriteringar i vardagen kan påverka miljön och bidra till en hållbar utveckling.

Eleven har grundläggande kunskaper om natur- och kulturlandskap och visar det genom att föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om processer som formar och förändrar jordytan, samt vilka konsekvenser det kan få för människor och natur.

I resonemangen beskriver eleven enkla samband mellan natur- och kulturlandskap, naturresurser och hur befolkningen är fördelad.

Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, metoder och tekniker på ett i huvudsak fungerande sätt, samt för enkla resonemang om olika källors användbarhet.

Eleven har grundläggande kunska­per om Sveriges, Nordens och Europas namngeografi och visar det genom att med viss säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt.

Matriser i planeringen
Sverige - Geografi
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback