Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Varma och kalla färger med en siluett

Skapad 2020-01-08 08:21 i Östergårdsskolan Halmstad
Färglära - varma och kalla färger
Grundskola 6 Bild
Här kommer vi fortsätta med varma och kalla färger. Du kommer jobba med vattenfärg (kakor) och blanda färger från primärfärgerna (gul, röd och blå).

Innehåll

Du kommer nu fortsätta jobba med varma och kalla färger. Du kommer utgå från din färgcirkel som du gjort. 

Tänk på att halva färgcirkeln är varma färger och andra hälften är kalla. 

Varma färger är: röd, orange och gul. (sekundära)

Kalla färger är blå, grön och violett. (sekundära). Även tertiära färger som blågrön, grönblå osv är kalla färger. 

 

Du ska på ett A4-papper dela upp hälften av pappret med blyertspenna. Du ska sedan rita konturen/siluetten (formen) av något som kan skilja på hav och himmel, exempelvis en stad, skog, djur osv.

Du ska sedan börja måla med vattenfärg ena halvan, havet i kalla färger och himmeln i varma färger. Tänk på att blanda färgerna ordentligt samt försök ha en mjuk övergång från en färg till en annan så du inte får hårda kanter. 

När du är klar med vattenfärgen ska du med svart färgsätta inuti din siluett. Ta antingen svart vattenfärg eller en svart färgpenna/tusch. 

fullsizerender6Sonnenuntergang SCHATTENBILDER. Einfache Schritt-für-Schritt-Anleitung. Meine Kinder werden das lieben. - #das #einfache #Kinder #lieben #meine #SCHATTENBILDER #SchrittfürSchrittAnleitung #Sonnenuntergang #werden

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material,
  Bl
 • undersöka och presentera olika ämnesområden med bilder, och
  Bl
 • Centralt innehåll
 • Teckning, måleri, tryck och tredimensionellt arbete.
  Bl  4-6
 • Olika element som bygger upp och skapar rumslighet i bilder, till exempel linjer och färg och hur dessa kan användas i bildskapande arbete.
  Bl  4-6
 • Verktyg för teckning, måleri, trycktekniker, tredimensionellt arbete, fotografering, filmande och digital bildbehandling och hur dessa benämns.
  Bl  4-6
 • Ord och begrepp för att kunna läsa, skriva och samtala om bilders utformning och budskap.
  Bl  4-6

Matriser

Bl
Matris årskurs 6 - Bild

Nivå 1
E
Nivå 2
C
Nivå 3
A
Använda tekniker, verktyg och material
(Du ska känna till och kunna använda olika material, tekniker och verktyg. Du ska kunna olika begrepp inom bilden som tillhör de olika teknikerna, materialet och verktygen, exempelvis stompf, skuggpenna, blockbokstäver osv.)
Du kan använda olika tekniker, verktyg och material på ett huvudsak fungerande sätt för att skapa olika uttryck i dina bilder.
Du kan använda olika tekniker, verktyg och material på ett relativt välformulerat och varierat sätt för att skapa olika uttryck i dina bilder.
Du kan använda olika tekniker, verktyg och material på ett varierat och välformulerat sätt och med många idéer för att skapa olika uttryck i dina bilder.
Komposition
(Du ska kunna ge ditt verk en helhet på ett välfungerande sätt. Du ska genom komposition kunna få fram ditt budskap, en känsla osv med din bild.)
Eleven kombinerar några olika bildelement på ett huvudsak fungerande sätt.
Eleven kombinerar några olika bildelement på ett relativt väl fungerande sätt.
Eleven kombinerar några olika bildelement på ett väl fungerande sätt.
Handlingskraft
(Du ska själv föra ditt arbete framåt. Lyssna på genomgången och arbeta aktivt under lektionen. )
Under arbetsprocessen bidrar du till att formulera och välja handlingsalternativ som leder framåt.
Under arbetsprocessen formulerar och väljer du handlingsalternativ som med någon bearbetning leder framåt.
Under arbetsprocessen formulerar och väljer du handlingsalternativ som leder framåt.
Bildanalys
(Du kan tolka (kända) och samtida samt historiska bilder och visuell kultur, hur de är utformade och dess budskap. Du kan tolka budskap i reklam och nyhetsbilder.)
Du kan på ett enkelt sätt beskriva en bild genom vad den föreställer, vad den har för budskap och varför den finns. Du kan koppla den till egna erfarenheter eller en annan bild.
Du har utvecklade åsikter och tankar kring bildens innehåll och budskap. Dina resonemang är väl underbyggda och du kan koppla bilderna till världen och dig själv.
Du tolkar och analyserar på ett välutvecklat sätt. Du kan förklara budskapet och koppla det samman med konstnären samt omvärlden och dina egna erfarenheter.
Bilder till upplevelser
(Dina bilder ska säga något, visa vem du är, jag vill se ditt bildspråk igenom dina verk. Det ska finnas en tanke bakom det du gör).
Du kan framställa några olika typer av berättande och informativa bilder som kommunicerar erfarenheter, åsikter och upplevelser med ett enkelt bildspråk och delvis genomarbetade uttrycksformer så att budskapet går fram.
Du kan framställa några olika typer av berättande och informativa bilder som kommunicerar erfarenheter, åsikter och upplevelser med ett utvecklat bildspråk och relativt väl genomarbetade uttrycksformer så att budskapet går fram.
Du kan framställa några olika typer av berättande och informativa bilder som kommunicerar erfarenheter, åsikter och upplevelser med ett välutvecklat bildspråk och väl genomarbetade uttrycksformer så att budskapet framgår.
Hålla sig inom temat/sammanhanget
(I ditt arbete arbetar du framåt och kommer med nya idéer hela tiden. Du kan kombinera ditt arbete med saker du sett och hört från omvärlden för att utveckla ditt arbete.)
Du kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om uttryck, innehåll och funktion i bilder från olika tider och kulturer.
Du kan föra enkla och relativt väl underbyggda resonemang om uttryck, innehåll och funktion i bilder från olika tider och kulturer.
Du kan föra utvecklade och väl underbyggd resonemang om uttryck, innehåll och funktion i bilder från olika tider och kulturer.
Omdöme om arbetet
(Du ska kunna ge ett omdöme om ditt arbete. När läraren ställer en fråga ska du tänka till och kunna ge ett utförligt svar om vad du haft för tanke bakom arbetet, varför det blev som det blev och hur du hade kunnat arbeta annorlunda.)
Du kan ge enkla omdömen om hur du arbetat och hur ditt bildarbete blev.
Du kan ge utvecklade omdömen om hur du har arbetat och hur ditt bildarbete blev.
Du kan ge välutvecklade omdömen om hur du har arbetat och hur ditt bildarbete blev.
Ord och begrepp
(Du ska kunna använda de ord och begrepp som tillhör bildens värld. Exempelvis: stompf, primärfärg, skuggning osv).
Du kan några få ord som tillhör bildens värld och du använder dem ibland.
Din användning av ord och begrepp som tillhör bildens värld är relativt god och du försöker ständigt lära dig nya ord och begrepp.
Du har en god användning av ord och begrepp som tillhör bildens värld eftersom du kan många ord och använder dem vid rätt tillfällen.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: