Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Stora Björn HT19

Skapad 2020-01-08 09:46 i Förskolan Eken Östhammar
Förskola
En grovplanering om vad vi ska göra på gruppen med barn födda 2014 under HT19

Innehåll

Vi börjar terminen med att ta promenader i vårat närområde för att plocka fallfrukt med barnen för att sedan ta till förskolan för provsmakning, äppeltryck/pyssel och veckan efter även baka på. Vårat mål är att det ska bli en mjukstart på terminen, kopplat till hösten och en bra start för gruppen att lära känna varandra efter sommaren. Vi stannar till på ett grönområde under promenaden och leker lekar.

Vi vill även i denna grupp få in vårat tema med rörelse och hälsa. Så vissa grupptillfällen kommer vi vara i lekhallen och ha miniröris, göra hinderbanor, dansa och på olika sätt leka med rörelse och få träna sin grovmotorik. Fyra tillfällen under HT kommer femåringarna få gå på bad i simhallen. Vi kommer också ta regelbundna promenader i närområdet. Vissa av dessa promenader kommer gå till skolans gård där barnen får leka lite och bekanta sig med miljön.

Vi anpassar mycket av gruppen efter årstider och högtider och har planerat in tillfällen som halloweenpyssel, julpyssel osv. När vi pysslar med barnen så är vi noga med att uppmuntra dem i deras egna kreativitet. De får vid dessa tillfällen möjlighet att träna sig att använda sax, penna, måla på staffli, finmotorik, att både ta instruktioner, arbeta självständigt samt i grupp. Vi har noterat att många barn har ett intresse för bokstäver och siffror och vill spinna vidare på detta. Vi har tagit fram olika arbetsblad som barnen ska få arbeta med nån gång då och då under terminens gång där de får träna sig i att skriva olika siffror och bokstäver. Tanken är att vi arbetar vidare med det efter barnens intresse och vilja.

Kamratskap och den gyllene regeln "behandla andra som du själv vill bli behandlad" är något som alltid känns aktuellt att arbeta med. Under HT kommer alla barn födda 2014 få gå på bioteatern Snick och Snack. Vi kommer förbereda barnen på den utflykten genom att dansa till musiken från teatern som finns tillgänglig, läsa ur den tillförande boken och vi lägger in tid på grupptillfället efter för återkoppling genom bildspel och samtal.

 

 

 

 

Utvärdering/analys

Vi har utgått från vår grovplanering men alltid haft en flexibel inställning där vi ändrar och anpassar grupperna och våra planeringar efter barnens behov och intressen, det är till stor del barnens önskemål som vi har utformat verksamheten efter. Allt har gått enligt planeringen och fungerat som vi önskat, vi har fått höra från många föräldrar hur barnen längtar till grupptillfällena, vilket vi tar som bästa betyg. VT planering kommer i stora drag spinna vidare på det vi arbetat med under hösten, dock med lite mer fokus på skolförberedande. På minus: Svårt att hinna med att förbereda/plocka fram/plocka undan saker innan/efter gruppen!

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: