Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Klinisk psykologi

Skapad 2020-01-08 10:18 i Rodengymnasiet Norrtälje
Gymnasieskola Psykologi
Denna planering innefattar klinisk psykologi som handlar om psykisk ohälsa och hälsa.

Innehåll

Här kommer du få ta del av, och lära dig om, olika psykiska sjukdomar/störningar. I klinisk psykologi kommer du också få se hur vården av psykiskt sjuka såg ut förr i tiden och hur det ser ut nu. Ni kommer få lyssna på en radioserie från SRPlay som heter "Alla ville väl" och som handlar om psykiatrireformen bland annat. Ni kommer också få se en kort film som visar hur behandlingen av psykiskt sjuka var för mer än hundra år sen. Därefter får ni jobba med en uppgift kring detta. Denna planering som handlar om psykisk hälsa och ohälsa avslutas med ett grupparbete.

1. Läsa kapitel 20

2. Genomgång med powerpoint av kapitel 20

3. Youtubefilm om St Lars sjukhus St Lars Dokumentärfilm - DEL 1 - YouTube

4. Lyssna på radioprogram: SRPlay: Del 1-4. Del 1: Alla ville väl - om en psykiatrireform. Sara 25 januari kl 10.04 - Alla ville väl - om en psykiatrireform | Sveriges Radio

5, Eventuellt film i skolan om psykiskt sjuka.

6. Uppgift - individuell inlämning

7. Gruppuppgift: kapitel 14-19 (se vidare instruktioner i uppgiften)

 

 

 

Uppgifter

  • Uppgift klinisk psykologi

  • Uppgift klinisk psykologi

  • Gruppuppgift klinisk psykologi

Matriser

Psk
Psykologi 2a - PSKPSY02a

E
C
A
Eleven redogör översiktligt för hur nya tillämpningsområden inom psykologin uppstår i relation till förändringar i samhället.
Eleven redogör utförligt för hur nya tillämpningsområden inom psykologin uppstår i relation till förändringar i samhället.
Eleven redogör utförligt och nyanserat för hur nya tillämpningsområden inom psykologin uppstår i relation till förändringar i samhället.
I samband med det för eleven enkla resonemang om psykologiska samband och relaterar till egna erfarenheter.
I samband med det för eleven välgrundade resonemang om psykologiska samband och relaterar till egna erfarenheter.
I samband med det för eleven välgrundade och nyanserade resonemang om psykologiska samband och relaterar till egna erfarenheter.
Eleven värderar med enkla omdömen de olika psykologiska perspektivens förklaringsvärde och för enkla resonemang om deras betydelse för helhetssynen på människan.
Eleven värderar med enkla omdömen de olika psykologiska perspektivens förklaringsvärde och för välgrundade resonemang om deras betydelse för helhetssynen på människan.
Eleven värderar med nyanserade omdömen de olika psykologiska perspektivens förklaringsvärde och för välgrundade och nyanserade resonemang om deras betydelse för helhetssynen på människan
Eleven redogör översiktligt för arvets och miljöns betydelse för individens psykiska hälsa, ohälsa och uppkomsten av psykiska störningar.
Eleven redogör utförligt för arvets och miljöns betydelse för individens psykiska hälsa, ohälsa och uppkomsten av psykiska störningar.
Eleven redogör utförligt och nyanserat för arvets och miljöns betydelse för individens psykiska hälsa, ohälsa och uppkomsten av psykiska störningar.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: