Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Historia

·

Årskurs:

9

Efterkrigstiden "Kalla kriget"

Friskolan Asken, Grundskolor · Senast uppdaterad: 8 januari 2020

Perioden mellan 1945 och 1991 kallas för kalla kriget och är den perioden som i mångt och mycket har påverkat allt som sker idag runt om på jorden. Relationer mellan stater och terrorism har sina rötter i det maktspel som utkämpades under den här tiden.

Syfte

Eleverna ska lära sig tolka och förstå grundläggande skeenden under den här historiska perioden. Kunna analysera orsaker till att saker skedde och vilka konsekvenser det fick för människor och samhällen. 

Rogers mål

Eleverna ska kunna resonera kring det som skedde och hur människor i olika länder drabbades av perioden. Orsakerna till och följderna av supermakternas maktspel på jorden. Även vilka konsekvenser som lever kvar till våra dagar.

Arbetssätt

Vi kommer att ha föreläsningar och genomgångar om grundläggande fakta från den här tiden. Vi kommer läsa texter som behandlar viktiga skeenden och se filmer som tar upp orsaker och konsekvenser. Eleverna kommer även att fördjupa sig inom ett valfritt område som lämnas in skriftligt. 

Bedömning

Området kommer redovisas på två sätt. Dels genom en skrivning av de grundläggande faktakunskaperna och dels genom den fördjupande uppsatsen. Fokus på provet kommer att ligga på faktakunskaper om orsaker och konsekvenser. Och på den skriftliga fördjupningen kommer jag bedöma elevernas förmåga att kunna resonera och göra djupare analys av valfritt ämne under den här tiden. Här handlar det om att kunna se samband mellan orsaker och konsekvenser.


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Historia moderna Konflikter (kalla kriget)
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback