Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Samhällskunskap Arbetsliv åk 8

Skapad 2020-01-08 11:47 i Kronängsskolan Vaxholm Stad
Grundskola 7 – 9 Samhällskunskap
Vi kommer att jobba med arbetsmarknaden samt få kännedom om olika yrken samt valmöjligheter till gymnasieval. Eleverna kommer att få prova på att söka ett jobb och skriva ett personligt brev.

Innehåll

 

Under veckorna 4-7 kommer vi att tillsammans jobba med arbetsliv, arbetsmarknaden samt yrkesval. 

Allt material eleverna kommer behöva finns under Teams/SO/Samhällskunskap.

Vecka 4-5: Eleverna får ta del av en powerpoint kring den svenska arbetsmarknaden där vi bland annat kommer disskutera lagar på arbetsmarknaden, skyldigheter/rättigheter fär arbetsgivare/arbetstagare samt jämställdhet. Dessutom kommer vi att diskutera olika yrkesval. 

Vecka 5-7: Ägnar vi tid åt att träna på att skriva ett personligt brev. Eleverna kommer att få ta del av olika förslag till C.V och Personliga brev. Vi går igenom vilka egenskaper som eftersträvas på arbetsmarknaden.

Under vecka 7 ska inlämningsuppgiften kring yrken samt personligt brev vara inlämnat.

Kopplingar till läroplanen

  • Centralt innehåll
  • Arbetsmarknadens och arbetslivets förändringar och villkor, till exempel arbetsmiljö och arbetsrätt. Utbildningsvägar, yrkesval och entreprenörskap i ett globalt samhälle. Några orsaker till individens val av yrke och till löneskillnader.
    Sh  7-9
  • Skillnader mellan människors ekonomiska resurser, makt och inflytande beroende på kön, etnicitet och socioekonomisk bakgrund. Sambanden mellan socioekonomisk bakgrund, utbildning, boende och välfärd. Begreppen jämlikhet och jämställdhet.
    Sh  7-9
  • Digitaliseringens betydelse för samhällsutveckling inom olika områden, till exempel påverkan på arbetsmarknad och infrastruktur samt förändrade attityder och värderingar.
    Sh  7-9
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: