Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Världsreligionerna åk 4

Skapad 2020-01-08 12:33 i Vendels skola Tierp
En kortare översyn och genomgång av de 5 stora världsreligionerna.
Grundskola 4 Religionskunskap
Du ska delta aktivt i diskussioner, läsa på om religionerna och visa dina kunskaper i skriftliga förhör. Du ska ha kunskaper om några heliga rum eller platser, ritualer och levnadsregler som hör till världsreligionerna och visar det genom att föra resonemang om likheter och skillnader mellan några religioner. Du ska känna till samband mellan konkreta religiösa uttryck och centrala tankegångar inom världsreligionerna. Du ska få undervisning om vilka platser för religionsutövning som finns, samt vilka högtider, symboler och centrala berättelser som finns inom kristendomen, islam, judendomen, hinduismen och buddhismen. Vi kommer att se filmer om religionerna och även diskutera likheter och skillnader mellan dem.

Innehåll

Kopplingar till läroplanen


Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • analysera kristendomen, andra religioner och livsåskådningar samt olika tolkningar och bruk inom dessa,
  Re
 • Centralt innehåll
 • Ritualer och religiöst motiverade levnadsregler samt heliga platser och rum i kristendomen och i de andra världsreligionerna islam, judendom, hinduism och buddhism.
  Re  4-6
 • Centrala tankegångar bakom ritualer, levnadsregler och heliga platser i kristendomen och de andra världsreligionerna, till exempel som de uttrycks i religiösa berättelser i Bibeln och andra urkunder.
  Re  4-6

Matriser

Re
Kristendom, judendom och islam åk 4

>
>
>
Du har baskunskaper om några av världsreligionernas heliga platser eller rum, ritualer och regler. Du diskuterar på ett enkelt sätt om likheter och skillnader mellan några religioner.
Du har goda kunskaper om några av världsreligionernas heliga platser, ritualer och regler. Du diskuterar på ett utvecklat sätt om likheter och skillnader mellan några religioner.
Du har mycket goda kunskaper om några av världsreligionernas heliga platser, ritualer och regler. Du diskuterar på ett välutvecklat sätt om likheter och skillnader mellan några religioner.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: