Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Design åk 9

Skapad 2020-01-09 11:58 i Torpskolan Lerum
Målet i denna uppgift är att du blir medveten om vad design är, att du vet hur man själv gör enkla ritningar, samt få insikt i vad som krävs för att bygga en liten modell (prototyp) av en egen produktidé. Du ska även göra en presentation med skisser och säljande text samt en beskrivning av materialen.
Grundskola 9 Teknik Bild

Design= Desi´gno = avbilda, framställa. Formge, gestalta hantverkligt eller industriellt framställda produkter.I dagligt tal använder vi ordet design när vi talar om kläder, bilar eller vackra föremål till hemmet. Men design har en mycket bredare betydelse, nämligen utformning, av människan skapade föremål.

Innehåll

Design förklaring

 

Viss design kan vara nästintill livsnödvändig, som att bygga bussar och bilar. Men design kan också vara totalt onödig och överflödig. Att fundera på vad design är och hur det påverkar oss gör att vi blir mer medvetna om oss själva och vilka val vi gör. Det angår oss alla, design speglar samhällets politiska, ekonomiska

-och kulturella strömningar och värderingar. Design och arkitektur finns överallt. Nästan allt vi omger oss med är tillverkat. Varje föremål berättar konkret och påtagligt om människors livsvillkor i olika tider och kulturer. Föremål vittnar om människors behov, vardagsliv, arbete, fest och högtid, föreställningar och drömmar. Genom design kan människan göra tillvaron säkrare, bättre, bekvämare eller vackrare. Kulturell mångfald ger oss nya influenser, ny kunskap, nya idéer till att förändra och förbättra vår tillvaro.

Valet av material, tillverkningssätt och form skiljer föremål från varandra.

Design har blivit ett viktigt inslag i konkurrensen mellan varuprodukter.

Centralt innehåll, från läroplanen

Så här ska vi arbeta

Uppgift:

I detta arbete ingår;

1)  En modell (max 30 cm hög) av din designade form, en sittmöbel, samt en skiss.

2)  Att göra en snygg och säljande presentation på minst ett A3-papper. (Viktigt att tänka på layouten).

Presentationen ska innehålla: 

 •  Ett namn på stolen.
 •  En beskrivning av möbeln, hur den funkar och vilka kvaliteter den har.
 •  Vilka material den ska vara gjord av. (Stomme, stoppning, överdrag mm).
 •  Vilken målgrupp du vänder dig till.
 •  Är det konsthantverk eller industriell design? Du ska även skriva varför just det produktionssättet passar din design.
 •  En presentation av din möbel med säljande text (reklam).
 •  Skisser på din möbel sett från sidan och framifrån.
 •  En bild på din design i en miljö

 


Arbetsprocessen

Innan du börjar bygga modellen ska du visa din skiss och berätta om ditt materialval till modellen. Du ska även göra en layoutskiss på din presentation som du visar innan du gör själva presentationen. 

 Arbetet ska redovisas muntligt på en möbelmässa där du presenterar din möbel och säljer in den.

Bedömning görs i den sammanfattande matrisen.

Syfte och övergripande, mål från läroplanen

I undervisningen ska eleverna ges möjligheter att utveckla kunskaper om hur man framställer och presenterar egna idéer med olika metoder, material och uttrycksformer. Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar sin kreativitet och sitt intresse för att skapa. Den ska också uppmuntra eleverna att ta egna initiativ och att arbeta på ett undersökande och problemlösande sätt. Även få insikt i entreprenöriellt lärande, hur den egna motivationen att leta kunskap kan driva en själv.

 

Uppgifter

 • Design - Modell av sittmöber + presentation

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Plana och formbara material, till exempel papper, lera, gips och naturmaterial och hur dessa kan användas i olika bildarbeten.
  Bl  1-3
 • Framställning av berättande informativa och samhällsorienterande bilder om egna erfarenheter, åsikter och upplevelser.
  Bl  7-9
 • Återanvändning av bilder, material och föremål i eget bildskapande, till exempel i installationer.
  Bl  7-9
 • Presentationer av eget bildskapande.
  Bl  7-9
 • Former, färger och bildkompositioner samt deras betydelsebärande egenskaper och hur dessa kan användas i bildskapande arbete.
  Bl  7-9
 • Material och verktyg för två- och tredimensionellt arbete och hur dessa kan användas för bestämda syften.
  Bl  7-9
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: