Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Jordens inre krafter

Skapad 2020-01-09 14:57 i Söndrumsskolan Halmstad
Grundskola 6 Geografi
Vi bor på en plats på jordklotet där det för det mesta är lugnt och tryggt. Vi ser naturkatastrofer på nyheterna och som spännande underhållning i filmer. Men hur skulle det vara att leva på en plats där det finns risk för stora jordbävningar, vulkanutbrott och tsunamier? I det här arbetsområdet kommer du att lära dig om hur jordens inre krafter förändrar jordytan. Du kommer till exempel att läsa om jordbävningar och om hur jordens landmassor rör sig.

Innehåll

Syfte och upplägg

I det här arbetsområdet får eleverna arbeta med jordens inre krafter. Eleverna ska lära sig vilka processer som formar jordytan och hur det påverkar människan och samhället.

Eleverna får arbeta med begrepp som kontinentaldrift, plattektonik, spridningszon, förkastningszon och kollisionszon. Detta för att de ska kunna samtala om jordens inre krafter med hjälp av geografiska begrepp. Arbetsområdet avslutas med att eleverna får utvärdera sina kunskaper i en begreppslek.

Centralt innehåll

​​Livsmiljöer​

  • Jordytan och på vilka sätt den formas och förändras av människans markutnyttjande och naturens egna processer, till exempel plattektonik och erosion. Vilka konsekvenser detta får för människor och natur. ​

Geografins metoder, begrepp och arbetssätt​

  • Centrala ord och begrepp som behövs för att kunna läsa, skriva och samtala om geografi.
 

 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: