Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska, Svenska som andraspråk

·

Årskurs:

8

Mitt liv och rätten att välja

Blåklintskolan, Mjölby · Senast uppdaterad: 9 januari 2020

Skönlitterär läsning, diskussion och reflektion

Målet med undervisningen

 Att du ska utveckla din läsförståelse, ditt skrivande samt din förmåga att reflektera.

Att du ska få möjlighet att diskutera viktiga värdegrundsfrågor

 

Så här ska vi arbeta

Vi kommer under de veckor som följer (v.2 -9) att läsa boken Din syster måste dö av Mats Berggren. Under lektionerna kommer vi att följa upp det lästa på olika sätt, t.ex. genom uppföljningsfrågor, reflektionsskrivande, gruppdiskussioner och andra korta uppgifter kopplade till boken. Som avslutning kommer du att få skriva två olika texter, kopplade till boken och dess tema - en kortare berättande text samt en utredande text, där du får träna på att referera och använda dig av källor.

 

 Det här ska bedömas

diskussioner och muntliga uppgifter under lektionstid

din berättande text

din utredande text


Läroplanskopplingar

kan göra och uttrycka medvetna etiska ställningstaganden grundade på kunskaper om mänskliga rättigheter och grundläggande demokratiska värderingar samt personliga erfarenheter,

tar avstånd från att människor utsätts för diskriminering, förtryck och kränkande behandling, samt medverkar till att hjälpa andra människor,

kan leva sig in i och förstå andra människors situation och utvecklar en vilja att handla också med deras bästa för ögonen, och

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

söka information från olika källor och värdera dessa.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Olika sätt att skapa och bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.

Att leda ett samtal, formulera och bemöta argument samt sammanfatta huvuddragen i vad som sagts.

Skönlitteratur för ungdomar och vuxna från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Skönlitteratur som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor. Lyrik, dramatik, sagor och myter.

Beskrivande, förklarande, utredande, instruerande och argumenterande texter, till exempel tidningsartiklar, vetenskapliga texter, arbetsbeskrivningar och blogginlägg. Texternas syften, innehåll, uppbyggnad och språkliga drag.

Hur man citerar och gör källhänvisningar, även vid användning av digitala medier.

Matriser i planeringen
Mitt liv och rätten att välja
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback