👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Planering 1 sp 8 vt -20: Mi dinero

Skapad 2020-01-10 07:35 i Nya Elementar Stockholm Grundskolor
Grundskola 8 Moderna språk - språkval
Vi kickar igång vårterminen med avsnittet Mi dinero som innehåller temat spansk mat, restaurangfraser, handla i en affär och verbformen futurum (framtidsformen av verb).

Innehåll

Vad ska vi arbeta med?

Syftet med arbetsområdet är att lära sig;

 • ord för livsmedel, maträtter och drycker
 • handla mat i en affär
 • fraser som används vid ett restaurangbesök
 • att jämföra svensk matkultur med matkulturen i ett spansktalande land
 • uttryck för att säga vilken mat du gillar och inte gillar
 • ställa frågor om mat, t ex Är rätten vegetarisk?
 • vanliga matlagningsverb, t ex koka, skära, vispa
 • vi repeterar klockan
 • futurum (framtidsformen av verb)
 • vanliga oregelbundna verb

 

Hur ska vi arbeta?

Under vecka 3-8 kommer vi att lära oss matord, restaurangfraser, fraser för att handla i en affär, realia om olika maträtter och matvanor från den spansktalande världen m.m. Vi kommer lyssna/titta på videoklipp, bl a från serien Habla ya och Pregunta ya på www.urskola.se och arbeta med material från det läromedel vi använder, Digilär, och kapitlet Mi dinero. Vi bygger upp förrådet av ord och fraser kring mat och använder olika inlärningsmetoder som du kan använda dig av när du övar vidare hemma. Därefter övar vi på att använda kunskaperna i kommunikativa sammanhang, både muntligt och skriftligt, t ex genom att dramatisera ett restaurangbesök. 

Vi kommer varje vecka att ha ord, uttryck eller grammatik i läxa. Läxorna ges i Quizlet. Tänk på att öva hur kunskaperna används i ett sammanhang, t ex genom att läsa/översätta texten som orden är tagna ur eller skapa egna meningar, eftersom det är den kompetensen som ligger till grund för bedömningen.

Planeringen och undervisningen kan komma att ändras beroende på elevernas behov och vi skriver regelbundet om vad vi jobbar med i spanskan på vår padlet: https://padlet.com/charlotte_hammarback/spanska8

 

Vad ska du lära dig?

Inom detta arbetsområde kommer du att bygga upp ett ordförråd på temat mat, handla i affärer och besöka restauranger. Målet är att du ska klara av att handla mat över disk och beställa mat samt förstå vanliga fraser vid ett restaurangbesök. Vi kommer göra en mindre skrivuppgift på temat och vi kommer även ha en muntlig bedömningsuppgift i form av ett samtal kring sådant vi har jobbat med. 

Du visar också din muntliga förmåga under lektionerna, t ex då du använder vanliga klassrumsfraser, ställer frågor på innehållet och samtalar om uppgifter på spanska.

Vi både övar och testar läs- och hörförståelseförmågan under lektionerna, t ex när det ges instruktioner till uppgifter och när vi läser/lyssnar på texter och videoklipp.

Var aktiv och våga testa dig fram så lär du dig mer och har roligare på vägen!

 

 

 

Uppgifter

 • Matbeställning på spanska