Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Kemi, Biologi

·

Årskurs:

8

Kroppen

Gläntanskolan, Helsingborg · Senast uppdaterad: 10 januari 2020

I detta område ska vi arbeta med kroppens olika organ och hur de samarbetar med varandra.Vi kommer även titta på de kemiska beståndsdelarna i maten och se hur de används i kroppen.

Mål

Att lära sig förstå hur den egna kroppen cellernas behov  

 

Centrala begrepp:

Cell, cellandning, fotosyntes, mitokondrie, cellmembran.

ven, artär, kapillär, hjärtat, aorta, förmak, kammare, fick-segel-klaffar, stora och lilla kretsloppet, kranskärl, EKG, sinusknutan, syre, koldioxid, diafragma, näshåla, struphuvud, luftstrupe, luftrör, lungor, stämband, flimmerhår, lungblåsor,

blodplasma, röda-vita blodkroppar, blodplättar/plattor, hemoglobin (Hb), blodgrupp (A, B, AB, 0), immun, immunförsvar, lymfkärl, lymfa, lymfkörtel, antikroppar, vaccination

matspjälkning, enzym, mekanisk och kemisk spjälkning, matspjälkningskanalens delar: munhåla, spottkörtel, svalg, matstrupe, luftstrupe, lever, gallblåsa, magsäck, tolvfingertarm, bukspottkörtel, tunntarm, tjocktarm, blindtarms-bihang, ändtarm, analöppning

kolhydrater, enkla sockerarter, sammansatta sockerarter, glukos, stärkelse, cellulosa, fibrer, fetter, mättat-, omättat- och fleromättat fett, proteiner, aminosyror

Arbetssätt och redovisning

Vi tittar på filmer, går igenom organens funktion samt hur de samarbetar. 

Den andra delen handlar mer om matspjälkning och livsmedelskemi. Hur de olika organen i matspjälkningskanalen samarbetar och hur molekylerna i fett, protein och kolhydrater sönderdelas för att sedan transporteras till cellerna som fettsyror, aminosyror samt druvsocker.

Bedömning

Bedömning sker via aktiviteter  på lektioner och skriftligt prov.

 


Läroplanskopplingar

I diskussionerna ställer eleven frågor och framför och bemöter åsikter och argument på ett sätt som till viss del för diskussionerna framåt.

Eleven kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för enkla och till viss del underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.

Eleven kan använda informationen på ett i huvudsak fungerande sätt i diskussioner och för att skapa enkla texter och andra framställningar med viss anpassning till syfte och målgrupp.

I undersökningarna använder eleven utrustning på ett säkert och i huvudsak fungerande sätt.

Eleven kan jämföra resultaten med frågeställningarna och drar då enkla slutsatser med viss koppling till biologiska modeller och teorier.

Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om hälsa, sjukdom, sexualitet och ärftlighet och visar då på enkelt identifierbara samband som rör människokroppens byggnad och funktion.

I diskussionerna ställer eleven frågor och framför och bemöter åsikter och argument på ett sätt som för diskussionerna framåt.

Eleven kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.

Eleven kan använda informationen på ett fungerande sätt i diskussioner och för att skapa utvecklade texter och andra framställningar med relativt god anpassning till syfte och målgrupp.

I undersökningarna använder eleven utrustning på ett säkert och ändamålsenligt sätt.

Eleven kan jämföra resultaten med frågeställningarna och drar då utvecklade slutsatser med relativt god koppling till biologiska modeller och teorier.

I diskussionerna ställer eleven frågor och framför och bemöter åsikter och argument på ett sätt som för diskussionerna framåt och fördjupar eller breddar dem.

Eleven kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för välutvecklade och väl underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.

Eleven kan använda informationen på ett väl fungerande sätt i diskussioner och för att skapa välutvecklade texter och andra framställningar med god anpassning till syfte och målgrupp.

I undersökningarna använder eleven utrustning på ett säkert, ändamålsenligt och effektivt sätt.

Eleven kan jämföra resultaten med frågeställningarna och drar då välutvecklade slutsatser med god koppling till biologiska modeller och teorier.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback