Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

idrott.vårtermin2020

Skapad 2020-01-12 12:22 i Stenbergaskolan sär Söderhamn
Grundsärskola 6 – 9 Idrott och hälsa
Den här termin kommer vi att jobba mycket med hälsa och kost. Vi kommer koppla ihop olika rörelser och frågor i detta ämne. Vi kommer att träna hjärt- och lungräddning. Vi kommer att prova olika idrotter/lekar från olika länder.

Innehåll

-vi tittar på kroppsgranskarna som är en serie på fem delar som handlar om kroppen och hälsan.

-Vi kommer prata mycket om matens påverkan på kroppen.

-Vi leker lekar som finns i andra länder och olika förutsättningar.

-Hlr går vi igenom ,vi tittat på film och prövar på dockor .

-Vi kommer att pröva olika bollsporter både inne och ute som tex brännboll och fotboll.

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Rörelseförmågor och hur de utvecklas av varierande aktiviteter.
  IDH  7-9
 • Styrketräning, konditionsträning, rörlighetsträning och mental träning. Hur dessa aktiviteter påverkar rörelseförmågan och hälsan.
  IDH  7-9
 • Lekar, danser och idrotter samt deras regler.
  IDH  7-9
 • Att sätta upp mål för välbefinnande, till exempel förbättring av konditionen. Samband mellan hälsa, rörelse, kost och hygien.
  IDH  7-9
 • Kroppsideal inom idrotten och samhället i övrigt. Dopning och vilka lagar och regler som reglerar detta.
  IDH  7-9
 • Första hjälpen och hjärt- och lungräddning.
  IDH  7-9
 • Kulturella traditioner i samband med friluftsliv och utevistelse.
  IDH  7-9
 • Ord, begrepp och symboler inom ämnet idrott och hälsa för att till exempel samtala om rörelseaktiviteter och utvärdera arbetsprocesser.
  IDH  7-9
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan bidra till resonemang om hur man förebygger skador som är förknippade med lekar, spel och idrotter.
  IDH  E 9
 • Eleven kan föra enkla resonemang om hur man förebygger skador som är förknippade med lekar, spel och idrotter.
  IDH  C 9
 • Eleven kan föra välutvecklade resonemang om hur man förebygger skador som är förknippade med lekar, spel och idrotter.
  IDH  A 9

Matriser

IDH
Idrott

Nivå e
Nivå c
Nivå a
Hälsa
Utifrån egna erfarenheter av fysiska aktiviteter kan eleven bidra till resonemang om samband mellan rörelse, hälsa och livsstil. Du kan med stöttning samtala om hälsa och hur den påverkas av hur mycket vi rör på oss och på vad vi äter . Du kan med stöttning ge eller visa olika exempel på fysisk aktivitet.
Utifrån egna erfarenheter av fysiska aktiviteter kan eleven föra enkla resonemang om samband mellan rörelse, hälsa och livsstil. Du kan med viss stöttning samtala om hälsa och hur den påverkas av hur mycket vi rör på oss och vad vi äter. Du kan med viss stöttning ge eller visa olika exempel på fysisk aktivitet.
Utifrån egna erfarenheter av fysiska aktiviteter kan eleven föra välutvecklade resonemang om samband mellan rörelse, hälsa och livsstil. Du kan samtala om hälsa och hur den påverkas av hur mycket vi rör på oss och vad vi äter du kan också ge exempel på vad som händer om vi inte sköter vår hälsa. Du kan ge eller visa olika exempel på fysisk aktivitet.
förebyggande skador
Eleven kan bidra till resonemang om hur man förebygger skador som är förknippade med lekar, spel och idrotter. Med stöttning kan du samtala om hur du förebygger skador tex via uppvärmning.
Eleven kan föra enkla resonemang om hur man förebygger skador som är förknippade med lekar, spel och idrott. Med viss stöttning kan du samtala om hur man förebygger skador t.ex. via uppvärmning.
Eleven kan föra välutvecklade resonemang om hur man förebygger skador som är förknippade med lekar, spel och idrotter. Du kan samtala om hur man förebygger skador via uppvärmning och förklara varför uppvärmningen är viktigt.
Rörelse/takt
Eleven kan medverka i att vara fysiskt aktiv i lekar, spel och idrotter i skiftande miljöer genom att bidra till att variera och anpassa sina rörelser till aktiviteten och sammanhanget. Med stöttning kan du röra dig i takt till musik och följa regler i lekar.
Eleven kan på ett delvis fungerande sätt vara fysiskt aktiv i lekar, spel och idrotter i skiftande miljöer genom att delvis variera och anpassa sina rörelser till aktiviteten och sammanhanget. Med viss stöttning kan du röra dig i takt till musik och följa regler i lekar.
Eleven kan på ett väl fungerande sätt vara fysiskt aktiv i lekar, spel och idrotter i skiftande miljöer genom att variera och anpassa sina rörelser väl till aktiviteten och sammanhanget. Du kan röra dig i takt till musik och följa regler i lekar. Du kan också välja rörelser efter aktivitet.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: