Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Muntlig presentation - vt -20

Skapad 2020-01-13 08:38 i Torpskolan Lerum
Du har på so-lektionerna arbetat med Världen och gjort en egen landanalys av ett valfritt land. Du ska nu presentera ditt arbete muntligt inför klassen.
Grundskola 7 – 9 Svenska
Du ska få göra en muntlig presentation om ett valfritt ämne, samt träna på att använda ett digitalt verktyg.

Innehåll

Lgr 11 och förmågor:

Vi kommer arbeta med den muntliga förmågan genom att göra en muntlig presentation. Vi kommer också att träna den skriftliga förmågan genom att skriva manus och formulera stödord till presentationen.

Arbetsområde:

Tid:

v. 2-4 Introduktion, genomgångar, manusskrivande, förberedelse av presentation

v. 5 Vi börjar lyssna till de muntliga presentationerna. 

 

Material:

Spegla språket, filmer och genomgångar. Jag har startat ett classroom, svenska 7c vt -20,  där info kommer finnas om du inte kan vara med på lektionen.

 

Presentationen:

Ämnet är valfritt, men självklart samlar vi idéer tillsammans. Den ska vara 3-5 min lång och du ska använda ett digitalt verktyg som hjälpmedel. 

 

Bedömning:

När jag bedömer er muntliga förmåga och er presentation så tittar jag på dessa olika delar:

 

Innehåll:

Här handlar det om vad du säger i presentationen, om presentationen har en röd tråd och en bra struktur. Strukturen handlar om de olika delarna inledning, huvuddel och avslutning. 

 

Kommunikation:

Här handlar det om hur mycket ögonkontakt du har med din publik, hur högt och tydligt du talar, om du visar engagemang och väcker intresse med hjälp av ditt kroppsspråk.

 

Språk:

Här handlar det om hur väl du anpassar ditt språk efter din mottagare, alltså din publik. Om du använder ord och begrepp som passar mottagarna; vilken språklig nivå du ligger på. 

 

 

 

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
  Sv
 • anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,
  Sv
 • Centralt innehåll
 • Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från skola och samhällsliv. Anpassning av språk, innehåll och disposition till syfte och mottagare. Olika hjälpmedel, till exempel digitala medier och verktyg, för att planera och genomföra muntliga presentationer.
  Sv  7-9

Matriser

Sv
Svenska kunskapskrav år 7-9 Lgr 11

Muntlig presentation inför publik

E-nivå
C-nivå
A-nivå
Muntlig presentation
Dessutom kan eleven förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande struktur, innehåll och språk och viss anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Dessutom kan eleven förbereda och genomföra utvecklade muntliga redogörelser med relativt väl fungerande struktur, innehåll och språk och relativt god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Dessutom kan eleven förbereda och genomföra välutvecklade muntliga redogörelser med väl fungerande struktur, innehåll och språk och god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: