Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Eget projekt - plagg, åk 9

Skapad 2020-01-13 11:43 i Slottsjordsskolan gr Halmstad
Grundskola 9 Slöjd
Lär dig grunderna så att du kan sy egna kläder!

Innehåll

Syfte

 

Du ska träna och bli bättre på 

- färg- och formgivning (genom att utgå från en grundmodell och göra förändringar på den och lägga till detaljer, välja material utifrån färg och kvalité)

- att hantera olika redskap (ex: symaskin - välja lämpliga sömmar, placera sömmarna rätt)

- pröva hur du kan kombinera olika material och hantverkstekniker (olika sorters tyg, olika sätt att dekorera, olika maskinsömmar till olika sorters tyg - vilka fungerar bäst)

- att använda mönster (mäta lämpliga kroppsmått, mönsteravritning, lägga till sömsmåner, lägga ut mönster trådrakt)

- att reflektera över ditt arbete ( i samtal, loggbok och utvärdering, t.ex. vad och hur du gjort och vad det lett till, hur du kan gå vidare)

- att arbeta självständigt (tänka själv: vad har jag gjort tidigare som jag kan använda mig av nu, följa arbetsbeskrivningar och instruktionsfilmer, tänka ut egna förslag till lösningar på problem som uppstår under arbetets gång)

Så här kommer vi att arbeta:

Du väljer bland några grundmodeller  och skissar på variationer av dessa i en planering. I planeringen ska det förutom skissen/skisserna finnas med mått som behövs samt materialförslag. 

I gemensamma genomgångar i större eller mindre grupper får du lära dig bl.a. grunderna i klädsömnad och maskinsömnad. 

Vi tittar på konkreta exempel på plaggvariationer och för att du ska förstå vad som visar att ett plagg är bra sytt, vad som utmärker en bra utvärdering och hur man kan pröva sig fram i olika val.

Du för anteckningar och fotograferar under hela arbetet för att komma ihåg exempelvis varför du bestämde dig för en viss sorts tyg, vilka problem som uppstått och hur du löste dem - allt för att lära dig av ditt slöjdande.

 

Tänk på att spara alla provlappar, mönster och skisser du gjort. Allt visar vad du kan!

 

Bedömning

se matrisen längre ner!

Du lämnar in alla provlappar, mönster och skisser du gjort, det färdiga plagget, loggbok och utvärdering. Allt visar vad du kan!

Uppgifter

  • Utvärdering av eget projekt - plagg, åk 9

Matriser

Sl
Eget projekt - plagg, åk9

E
C
A
Formgivning
Du har gjort en planering med en enkel skiss, mått och något materialförslag
Du har gjort en planering med en detaljerad skiss av din modellvariation med någon detalj, mått och flera materialförslag.
Du har gjort en planering med flera detaljerade skisser av några modellvariationer och med detaljer som t.ex. applikation eller textiltryck, mått och flera materialförslag.
Användning av redskap
Du har sytt ett plagg som går att ta på sig.
Du har sytt ett plagg som håller för användning, utan hål och veck. Du har valt rätt sömmar.
Du har sytt ett välsytt plagg som håller för användning, utan hål och veck. Du har valt rätt sömmar. Sömmarna är rätt placerade.
Hur du prövar hur material och tekniker kan kombineras
Du prövar hur material och textil teknik kan kombineras, t.ex. genom att sy en maskinsöm på en provlapp.
Du prövar hur material och textil teknik kan kombineras, t.ex. genom att sy en maskinsöm på en provlapp. Sedan syr du en annan och jämför de båda - vilken fungerar bäst till det tyg du valt?
Du prövar hur material och textil teknik kan kombineras, t.ex. genom att sy en maskinsöm på en provlapp. Sedan syr du en annan och jämför de båda - vilken fungerar bäst till det tyg du valt? Du prövar vid flera tillfällen, under hela arbetet med ditt plagg hur material och textil teknik kan kombineras, t.ex. när du ska dekorera ditt plagg testar du flera olika sätt innan du bestämmer dig för vilket du ska använda.
Hur du visar att du själv försöker komma på hur du kan arbeta vidare
Med lärarens vägledning kommer du på hur du kan fortsätta arbeta.
Du visar läraren att du själv försökt komma på hur du kan fortsätta arbeta genom att presentera förslag. Förslaget/förslagen behöver bearbetas.
Du visar läraren att du själv försökt komma på hur du kan fortsätta arbeta genom att presentera fungerande förslag.
Hur du själv kan bedöma ditt arbete och din arbetsinsats
Din utvärdering visar hur du tycker att plagget blev. Den visar också vad du tycker om hur du jobbat och hur det påverkat det färdiga resultatet. Värderingarna är i form av "tyckande" med få motiveringar. Du använder några slöjdord.
Din utvärdering visar hur du tycker att plagget blev. Den visar också vad du tycker om hur du jobbat och hur det påverkat det färdiga resultatet. Du använder flera slöjdord - och i rätt sammanhang - för att förklara dina synpunkter. Du värderar ditt plagg och din arbetsinsats ur flera aspekter, t.ex. val av teknik, sätt att hantera redskap, formgivning.
Din utvärdering visar hur du tycker att plagget blev. Den visar också vad du tycker om hur du jobbat och hur det påverkat det färdiga resultatet. Du använder många slöjdord - och i rätt sammanhang - för att förklara dina synpunkter. Du värderar ditt plagg och din arbetsinsats ur flera aspekter, t.ex. val av teknik, sätt att hantera redskap, formgivning. Du ger konkreta exempel på hur du kunde ha gjort annorlunda för att få ett annat resultat i fråga om val av teknik, sätt att hantera redskap, formgivning och materialval.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: