Skolbanken Logo
Skolbanken

Årskurs:

F

Åsö grundskola, tema barndom, 8d svenska

Åsö grundskola, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 4 september 2023

Nu ska vi studera livet. Vi börjar med barndomen som ju författare ofta skriver om, och som ni själva alla har haft.

 

8_04_Tema barndom, 8d VT 2020: 600

 

 

 

 

   Nu ska vi studera livet. Vi börjar med barndomen som ju författare ofta skriver om, och som ni själva alla har haft.

 

 

Undervisning – vad är det vi ska göra?

 

 

måndag

tisdag

onsdag

3

Lekt 1, mån 13 jan, 50: Ni fås att skriva en text om er barndom. Ni får en planering, en boklista och anmodan att låna en bok som handlar om en barndom

Lekt 2, tis 14 jan, 60: Om att vara barn. Vi går igenom planeringen. Egen läsning.

 

Lekt 3, ons 15 okt, 50: Rundabordssamtal kring barnuppfostran. Egen läsning.

 

4

Lekt 4, mån 20 jan, 50: Vi läser saktext om barndom. Egen läsning.

 

Lekt 5, tis 21 jan, 60: Läsförståelseuppgift. Vi läser.

 

Lekt 6, ons 22 jan, 50: Jag läser novell om barndom. Ni skriver och återberättar den. Sedan egen läsning.

5

Lekt 7, mån 27 jan, 50: Mer diskussion kring barnuppfostran. Egen läsning / eget arbete.

 

 

Lekt 8, tis 28 jan, 60: Hur jämför man egentligen barndom?

 

 

Lekt 9, ons 29 jan, 50: Mer diskussion kring barnuppfostran. Egen läsning / eget arbete.

6

 

 

Lekt 10, ons 5 feb, 50: Ni skriver er barndomsjämförelse. Ni får ha med er anteckningar (stolpar). Är ni väl förberedda hinner ni skriva allt.

7

Lekt 11, mån 10 feb, 50: Ni skriver er barndomsjämförelse. Ni får ha med er anteckningar (stolpar). Här fortsätter ni ifall ni behöver. Idéen är att den väl förberedde/a hinner skriva A på första lektionen. Det ska inte vara en tävling i att skriva mycket.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kunskapskrav – Hur ska din strävan få sitt bedömande?

 

 

 

Skrivuppgiften sker under kontrollerade former (på lektion), där tvingas ni koncentrera er, och kommer förmodligen att kunna utveckla era tankar bäst. Om ni lyckas med detta på lektionsuppgifter, muntligt som skriftligt räknas det ju också.

 

 

 

Vad barndomsjämförelsen ska gå ut på (Instruktion till provet)

 

 

 

Ni skall jämföra er egen barndom, med den barndomsskildring ni läst. Hur var er barndom, vad gjorde du hur kändes det? Hur var barndomen i boken, vad gjorde han/hon, hur kändes det? Vad liknar din egen barndom? Vad skiljer sig från din egen barndom?

 

 

 

Vad betyder det på olika utvecklingsnivåer? (Betygskriterier):

 

 

 

Ett ungefärligt E

 

   Du beskriver händelser i boken som är typiska för hans/hennes barndom, det är mycket konkreta händelser. Du skriver mycket om vad som händer i boken (handlingen). Sedan blir det inte lika mycket från din egen barndom, och jämförelserna mellan er blir lite korta så där, en-två meningar per ämne.T.ex jag är så, han/hon är så. Jag gör det, han/hon gör det. Jag tycker om det, han/hon tycker om det. Du använder de vanligaste talspråksorden

 

 

 

Ett ungefärligt C

 

  Att jämföra två barndomar är ganska abstrakt, men här börjar du känna dig lite bekvämare med uppgiften. Du får fram mer om din barndom och du kan sikta mer på attityder, stämningar och känslor i boken – de riktiga, konkreta händelserna spelar inte längre huvudrollen. Du får många uppslag och tar upp många ämnen, men det blir ändå lite av ”en lång rad”, du utvecklar inte ett ämne så ingående och följer upp med liknande saker. Du ”hoppar från tuva till tuva”.

 

 

 

Ett ungefärligt A

 

   Själva bokens händelser och din barndoms händelser flyter åt sidan och du rör dig kring upplevelser av det som händer, attityder, tolkar människors avsikter och beteenden. Du kan få för dig att sätta in barndomarna i ett större sammanhang: ”på den här tiden”, ”i vårt samhälle”. Du sysslar också mycket med textbindning ( t ex ”om man sedan jämför”, ”tvärtom så”), så att texten hänger ihop tematiskt. Du använder skriftspråk.

 

 

 

 

 

 

Syfte / Centralt innehåll - Varför ska vi göra det här?

 

 

 

Nu kopierar jag in texten från:

 

http://www.skolverket.se/forskola-och-skola/grundskoleutbildning/laroplaner/grundskolan/svenska

 

Sedan klipper jag bort allt som inte passar I det här momentet:

 

Kursplan - Svenska

 

”Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker. ”

 

Ämnets syfte

 

” Genom undervisningen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sitt tal- och skriftspråk så att de får tilltro till sin språkförmåga och kan uttrycka sig i olika sammanhang och för skilda syften. Det innebär att eleverna genom undervisningen ska ges möjlighet att utveckla språket för att tänka, kommunicera och lära.

 

. ”Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla kunskaper om hur man formulerar egna åsikter och tankar i olika slags texter och genom skilda medier.”

 

”I undervisningen ska eleverna möta samt få kunskaper om skönlitteratur från olika tider och skilda delar av världen. Undervisningen ska också bidra till att eleverna utvecklar kunskaper om olika former av sakprosa. I mötet med olika typer av texter, scenkonst och annat estetiskt berättande ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sitt språk, den egna identiteten och sin förståelse för omvärlden.”

 

Genom undervisningen i ämnet svenska ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att

 

·         formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

 

·         läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

 

·         anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

 

·         urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

 

·         söka information från olika källor och värdera dessa.

 

 

 

 

 

Studieteknik – Hur ska du arbeta?

 

Hur ska du hitta en bok att läsa?

 

Gå till biblioteket och fråga bibliotekarien. Skaffa en bok själv. Låna en som finns i förrådet.

 

 

 

Hur ska du hinna läsa boken?

 

Du behöver en bok som är lagom lång. Om den tar dig mindre än tre timmar att läsa, är den riskabelt kort – du måste också tänka på att öva läsning. Om den tar dig mer än fem timmar att läsa, då är risken att du inte kommer åt det som ska analyseras. En lagom lång bok, gör att du kan bläddra tillbaka i den, minnas saker, och tänka saker. Om det tar fem timmar för dig att läsa en Sune bok bör du fundera över ifall ökad läsning kommer att göra dig till en bättre läsare. Och så kan du fundera över ifall du kommer att ha det lättare ifall du blir en bättre läsare.

 

 

 

Hur ska du skriva provuppgiften?

 

   Du ska skriva uppgiften under kontrollerade former, därför ska du förbereda dig med stolpar / anteckningar som du tar med dig. Tro inte att du ska komma på allt på provet, du kan bli besviken. Det är mycket bättre än du tror att komma på vad man ska skriva i förväg. Det är bara det slutgiltiga formulerandet som du gör på lektionen.

 

 

 

Hur ska du komma ihåg vad som står i boken?

 

   Man kan skriva upp tankar och reflektioner man får medan man läser boken. Man kan skriva upp sidor där det händer intressanta saker. Man kan läsa boken en gång till, för att kunna analysera den bättre.

 

 

 

Hur ska du kunna reflektera om barndom?

 

   Lägg på minnet det vi pratar om på lektionerna, de texter vi läser osv. Det är därför de är där. För att få er att tänka på saker. Man kan ha antecknat nåt under lektionerna. Det gör man diskret utan att störa lektionen.

 

 

 

“Genevekonventionen”

 

Ni skriver om personliga saker, eller ni utgår från er själva när ni skriver för att det är enkelt. Det är för att så många som möjligt ska kunna skriva tankar och funderingar. Tankar och funderingar om saker som inte är direkt kopplade till den egna vardagen är väldigt svårt för många elever. Men om du vill vara privat skriver du om allting annat av det ni ska skriva om, men du skriver inget om din egen barndom. Det blir lite svårare för då blir det mer främmande från dig själv, du skriver och tänker om barndom I allmänhet, reflekterar över barndomen i boken, men jämför det inte med dig själv.


 

 

Exempel på böcker om barndom (jag googlade ”barndomsskildring”, ”roman barndom”. Hur svårt kan det va? Du kan ju också gå till biblioteket och fråga en bibliotekarie…

 

 

 

Mig äger ingen av Åsa Linderborg,
Underdog av Torbjörn Flygt
Otroligt träffsäkert skrivet om en pojke, hans storasyster och deras utslitna mamma i ett höghusområde i Malmö under 1970- och 80-talet. Läs!

En komikers uppväxt av Jonas Gardell
Jonas Gardell är en mästare på att skriva sorgligt och ont-i-magen-hemskt om utsatta barn och ensamhet. Även denna bok utspelar sig på 70-talet. Fantastisk författare!
Svinalängorna av Susanna Alakoski
Svinalängorna liknar Underdog såtillvida att det handlar om barn i en skånskt höghusområde på 1970-talet, men i den här boken finns inte många ljusglimtar - föräldrarna super och slåss, barnen far illa, det är fattigt och eländigt på ett sätt som kan få en att vilja ställa sig upp och vråla i protest mot sociala orättvisor.

 

Kaddish på motorcykel

 

Minns ni Tre apor av Stefan Mendel Enk som kom för tre år sedan? Det var berättelsen om en judisk pojkes uppväxt i Göteborg på nittonhundrasjuttio- och åttitalen. Leif Zerns Kaddish på motorcykel tar oss till den judiska församlingen i Stockholm och en annan pojkes uppväxt. Den här pojken är Zern själv (pensionerad teaterrecensent på Dagens Nyheter). Berättelsen kretsar kring temat riter och traditioner inom judendomen och församlingen är en ganska fattig sådan i nittonhundratrettio- och fyrtitalets Stockholm. Söder är vid denna tid befolkat av enkla hantverkare och arbetare och långtifrån den hipstertäta stadsdel som den blivit idag. 

 

Radhusdisco av Morgan Larsson

 

Det här är något så ovanligt som en lycklig barndomsskildring. Den utspelar sig på 80-talet i Trollhättan och tidsmarkörerna är tydliga, som när de för första gången får se på film i en Moviebox… kommer ni ihåg dem?

 

Gå på mål Marta av Anja Gatu

 

Den beskriver Marta Vieira da Silvias liv från "flipflops" till dagen då hon av börjar på fotbollsakademin. Martas väg var visserligen fylld av en kärleksfull familj. Men livet var inte enkelt med en frånvarande pappa, skolan var för dyr och det var svårt att få råd till mat på bordet. Marta dribblar bort verkligheten med sin bäste vän på gatorna. Tills hon en dag blir upptäckt av en talangscout, men familjen har inte råd att skicka henne till fotbollsakademin. Denna var helt klart min favorit, länge sedan jag sträckläste en bok riktad mot den åldersgruppen.

 

Snygg fint, THERESE!

 

"Att se backen och målvakten vara arga efter att ha blivit bortfintade är en myceket skönare känsla än om hon mål genom att något fult mot dem. Det är den bästa revanschen."

 

Therese Sjögrans barndom

 

Humoristiska bilder skildrar snyggt livet på och utanför planen. Boken skildrar betydelsen fotbollen kan ha i ens liv, speciellt om ens föräldrar ska skilja sig. Therese ska dessutom flytta, ny ort, ny skola och ett nytt lag. Beskriver vardagslivet både djupt och lättsamt.

 

Vilket skott, OLIVIA! av  JenniferWegerup & Maria källström

 

Olivia Schougs barndom skildras med vardagsdetaljer om vänner och skola. Lättläst språk, men samtidigt fängslande. Om hur det känns att du bara måste göra något du älskar, fotbollen får livet att hänga ihop särskilt när Oliva får veta att mamma har bröstcancer. Ett svårt ämne som tas upp på ett naturligt sätt utan att vara för tungt.

 

Perfeka sommarböcker  att ge sig hän åt i våra enskilda soldagar eller de ännu fler dagar av spöregn.

 

 

 

 

 

 

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Åsö grundskola, tema barndom, 8d svenska
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback