Skolbanken Logo
Skolbanken

Åldrar:

4 - 5

Gymnastik för 4-5 åringar vt-20

Backsläntens förskola, Kristianstad · Senast uppdaterad: 6 oktober 2021

Gymnastik i gymnastiksal med förskolans 5- åringar.

 

Barnen visar ett stort rörelsebehov då de ofta springer, hoppar och klättrar i den fria leken. Vi har förmånen att få nyttja skolans gymnastiksal och vi vill ta tillvara på den möjligheten för att stimulera barnens rörelsebehov. Gymnastiken ger också barnen tillfälle att bekanta sig med skolmiljön inför skolstarten, vilket kan bidra till en ökad trygghetskänsla. Barnen får genom gymnastiken möjlighet att utveckla sin egen motorik.  Vi vill också att barnen ska lära känna varandra bättre eftersom de kommer från två olika avdelningar samt lyssna och respektera varandra.

 

 

Vi vill att barnen ska:

få kännedom om och känna trygghet i idrottssalens miljö och dess redskap,

utmanas i att ta, förstå och följa enkla instruktioner,

få möjlighet att utveckla sin motorik och kroppsuppfattning,

ges möjlighet att få utlopp för sitt rörelsebehov och sin energi,

uppmuntras att röra sig för bättre hälsa,

lära känna sina nya skolkamrater

 


Planeringen kommer att läggas upp så att vi värmer upp med Miniröris, leker organiserade lekar, provar på redskapen som finns i salen och avslutar med avslappning. 

Dokumentation kommer att ske med foto, text och observationer.

Första tillfället : 

Vi startar gympan med att värma upp till miniröris. 

Sedan har vi en stationer där barnen roterar. 1. Hoppa hopprep    2 Balans på låg bom     3.  studsa med boll    4.  Gunga i ringarna

Lek: Godistrollet - barnen delas i i några grupper och de får komma överens om vilken godissort dom är i varje grupp.

Ett barn är godistroll.

Godisarna får turas om att ut och springa men när vi ropar godistrollet kommer så måste de snabbt tillbaka till sitt bo annars kan de bli fångade och själva bli godistroll.

Leken fortsätter till alla utom ett barn är godistroll.

Avslappning: Miniröris

2: tillfället: vi upprepar samma upplägg som första gången så att barnen känner att de hinner lära sig övningarna och utvecklas.

3. Samma som tillfälle 2 men vi studsar med bollen till varandra för att träna samarbete.

4. Vi byter balansgången mot att klättra upp på en bänk som står lutad mot en ribbstol och åker kana nerför. Detta tränar ochså barnens balans men på ett annat sätt. Vi byter också leken och ska leka bananplätt denna gången.

 

1:a tillfället: Barnen deltog aktivt i uppvärmningen till miniröris. Vi fick lägga lite extra fokus på att förklara eftersom vi hade ett nytt barn med som dessutom inte kan någon svenska. Tyckte att det fungerade bra med stationer som barnen fick rotera mellan när vi sa till. Det blev inte samma jagande som när man har hinderbana som man springer runt i hela tiden. Lättare för barnen att fokusera på en sak i taget. Övningarna var lagom svåra eftersom ingen klarade allt utan de fick anstränga sig för att det skulle gå. Leken får vi göra några gånger till för det är alltid lite rörigt när man har en ny lek men eftersom vi var tre vuxna så kunde två pedagoger stötta "godisarna" och den tredje hjälpte godistrollet. Barnen kommenterade vid lunchen efteråt att det hade varit en rolig men jobbig gympa. 

2. Barnen hade önskat att vi skulle leka lite längre så därför kortade vi ner tiden på hinderbanan. Barnen var engagerade hela tiden och vid vissa stationer så får de kämpa och träna men även känna att det går bättre för varje gång. Nästa gång så byter vi ut någon av stationerna så att det blir lite variation och omväxling. Ev byter vi lek också.

3. Barnen tycker fortfarande att det är kul och man börjar att se att övning ger färdighet. De flesta klarar nu att gå balans på bommen och barnen är stolta över att de lyckas dra sig upp med böjda armar i ringarna. Dom ser själva sina framsteg och kommenterar det också till oss.

Barnen upptäckte också att man kan känna hur hjärtat slår och att det slår fortare vid ansträngning och att det saktar ner sig igen när vi tar det lugnare.

4.En del barn tyckte att det var lite läskigt att klättra upp och sätta sig på kanan men alla gjorde det så vi fortsätter med denna övning nästa gång också. Leken gick bra och alla var med . för att göra det lite svårare så fick två stycken vara tagare.

Gympan avslutas pga av coronaviruset. Vi kommer att ha gympa ute med hela Fibblangruppen istället.

Vi var i pulsbyn och gick hinderbanan. Alla barn var aktiva och de äldsta barnen hjälpte de yngre  när de vill ha någon som stöttade.

 

 


Läroplanskopplingar

självständighet och tillit till sin egen förmåga,

förmåga att fungera enskilt och i grupp, samarbeta, hantera konflikter och förstå rättigheter och skyldigheter samt att ta ansvar för gemensamma regler,

motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för hur viktigt det är att ta hand om sin hälsa och sitt välbefinnande,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback