Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Fysik

·

Årskurs:

6

FYSIK - Väder

Junibackens skola, Ludvika · Senast uppdaterad: 14 januari 2020

I det här arbetsområdet skall du få lära dig mer om hur några vanliga väderfenomen uppstår samt några vanliga begrepp inom meteorologin.

Vad vi ska lära oss. Varför just detta?

Du ska lära dig om väder och kunna beskriva olika väderfenomen samt förklara hur de uppstår. Du ska lära dig hur väder kan observeras med hjälp av olika mätningar över tid. 

 

Hur ska vi lära oss detta?

Vi kommer att läsa texter ur Gleerups avsnitt "Väder" samt se filmer.

 

 

 

 

Vad som kommer att bedömas:

- hur aktiv du är på lektionerna.
- hur du kan göra olika jämförelser t ex likheter och skillnader mellan olika typer av moln
- din förmåga att beskriva och förklara hur olika väder bildas.

 

Hur du får visa vad du kan:

Du visar din förmåga genom att delta aktivt i diskussioner.

Utför och redovisar uppgifter.

Avslutande skriftlig  diagnos i Formulär.

 

 

Viktiga begrepp:

prognos, meteorologi, lufttryck,lågtryck högtryck, mätinstrument, nederbörd, sol, vind, vindhastighet/vindstyrka, kyleffekt,  moln (cumulus, cirrus, stratus), dimma, regn, snö, hagel, temperatur, regnbåge, SMHI, väderstation, väderprognos, varmfront, kallfront, åska, blixt, storm, tornado/tromb, norrsken, sydsken


Läroplanskopplingar

använda kunskaper i fysik för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle,

genomföra systematiska undersökningar i fysik, och

använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara fysikaliska samband i naturen och samhället.

Enkla väderfenomen och deras orsaker, till exempel hur vindar uppstår. Hur väder kan observeras med hjälp av mätningar över tid.

Enkla systematiska undersökningar. Planering, utförande och utvärdering.

Eleven kan samtala om och diskutera enkla frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle genom att ställa frågor och framföra och bemöta åsikter på ett sätt som till viss del för samtalen och diskussionerna framåt.

Eleven kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för enkla resonemang om informationens och källornas användbarhet.

Eleven kan använda informationen i diskussioner och för att skapa texter och andra framställningar med viss anpassning till sammanhanget.

Eleven har grundläggande kunskaper om fysikaliska fenomen och visar det genom att ge exempel på och beskriva dessa med viss användning av fysikens begrepp.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback