Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

SKRIVA FAKTATEXT

Skapad 2020-01-14 18:01 i Enskede gårds gymnasium Stockholm Gymnasieskolor
Skrivning av faktatext
Grundskola 7 – 9 Svenska som andraspråk
Ta reda på fakta och berätta om jordens urbefolkning.

Innehåll

Innan ni startar med det egna skrivandet så kommer vi att läsa om sakprosa och faktatexter. Vi använder material från Bron samt Genrekoden Skriva. Båda böckerna finns inlagda i era virtuella bokhyllor på Inläsningsstjänst.

Uppgifter

  • Jordens urbefolkning

Matriser

SvA
Skriva faktatext

För att nå kunskapskraven för de olika nivåerna ska du:

E
C
A
Skriva
Skriva olika texter med viss språklig variation, enkel textbindning och i huvudsak fungerande anpassning till texttyp, skrivregler och struktur.
Skriva olika texter med relativt god språklig variation, utvecklad textbindning och relativt väl fungerande anpassning till texttyp, skrivregler och struktur.
Skriva olika texter med god språklig variation, välutvecklad textbindning och väl fungerande anpassning till texttyp, skrivregler och struktur.
Skriva berättande texter som innehåller enkla gestaltande beskrivningar, spänningsmoment och berättargrepp.
Skriva berättande texter som innehåller utvecklade gestaltande beskrivningar, spänningsmoment och berättargrepp.
Skriva berättande texter som innehåller välutvecklade gestaltande beskrivningar, spänningsmoment och berättargrepp.
Sammanställningarna innehåller enkla beskrivningar och förklaringar, enkelt ämnesrelaterat språk samt i huvudsak fungerande struktur, citat och källhänvisningar.
Sammanställningarna innehåller utvecklade beskrivningar och förklaringar, utvecklat ämnesrelaterat språk samt relativt väl fungerande struktur, citat och källhänvisningar.
Sammanställningarna innehåller välutvecklade och nyanserade beskrivningar och förklaringar, välutvecklat ämnesrelaterat språk samt väl fungerande struktur, citat och källhänvisningar.
Förstärka och levandegöra dina texters budskap genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett i huvudsak fungerande sätt.
Förstärka och levandegöra dina texters budskap genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett ändamålsenligt sätt.
Förstärka och levandegöra dina texters budskap genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett ändamålsenligt och effektivt sätt.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: