Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Etik och moral

Skapad 2020-01-15 10:12 i Nosabyskolan Kristianstad
Grundskola 7 – 9 Religionskunskap
Vi ställs varje dag inför olika beslut, stora som små, och funderar på om det var rätt eller fel. Ibland är svaren självklara men ibland är det svårare att veta om just mitt beslut var det rätta just då.

Innehåll

Hur vi handlar och lever i olika situationer i livet går under begreppen etik och moral. 

Etik är våra värderingar – våra tankar och åsikter om vad som är rätt och vad som är fel. Moral visas genom våra handlingar, d.v.s. våra handlingar visar vilken moral vi har. 

Vi ska nu sätta oss in i de vanligaste etiska modellerna, pliktetik, konsekvensetik, sinnelagsetik och dygdetik.

 

Du ska kunna:

 

Diskutera, resonera och göra en etisk analys enligt ”Analys av etiska frågor” på sid 153 i häftet, som ni har fått ut och finns tillgängligt i Classroom.

 

Planering 

 

v. 4 

Måndag 20:e januari: Ekonomi

 

Onsdag 22:e januari: Genomgång av etiska modeller, analys av etiska frågor och dilemman (uppg. 2 och 3). Redovisa vad man har kommit fram till.

 

Fredag 24:e januari: Repetition etiska modeller och analys av etiska frågor och dilemman (uppg. 4 och 5). Redovisa vad man har kommit fram till.

 

v. 5 

Måndag 27:e januari: Repetition etiska modeller och analys av etiska frågor och dilemman (uppg. 6). Redovisa vad man har kommit fram till.

 

Onsdag 29:e januari: Repetition etiska modeller och analys av etiska frågor och dilemman (uppg. 7 och 8). Redovisa vad man har kommit fram till.

 

Fredag 31:e januari: Repetition etiska modeller och analys av etiska frågor och dilemman (uppg. 9, fråga 1). Redovisa vad man har kommit fram till.

v. 6

3:e februari: Repetition etiska modeller och analys av etiska frågor och dilemman (uppg. 10 och 11). Redovisa vad man har kommit fram till.

 

5:e februari: Repetition etiska modeller och analys av etiska frågor och dilemman (ev uppg. 11). Redovisa vad man har kommit fram till.

 

7:e februari: Filmvisning som vi sedan diskuterar och analyserar

 

v. 7

12:e februari: Eget arbete.

 

14.e februari: Eget arbete.

 

10:e februari: Prov! En etisk analys av en diskussionsuppgift, likt de som finns i häftet. Det kommer att finnas tre olika historier att välja emellan. Du ska välja en historia som du analyserar och använder etiska modeller för din analys.

 

Det du ska göra inför detta prov är följande: Läs på om de etiska modellerna; Pliktetik, Konsekvensetik, Sinnelagsetik och Dygdetik.  Läs även på hur du gör en analys av etiska frågor. Du kommer att träna på hur man skriver en etisk analys under lektionstid. Allt detta kan du läsa på sid. 151-153. Du ska naturligtvis även veta skillnaden mellan etik och moral.

 

Uppgifter

 • Prov Etik och moral

 • Prov Etik och moral 14/2

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • resonera och argumentera kring moraliska frågeställningar och värderingar utifrån etiska begrepp och modeller, och
  Re
 • Centralt innehåll
 • Vardagliga moraliska dilemman. Analys och argumentation utifrån etiska modeller, till exempel konsekvens- och pliktetik.
  Re  7-9
 • Föreställningar om det goda livet och den goda människan kopplat till olika etiska resonemang, till exempel dygdetik.
  Re  7-9
 • Etiska frågor samt människosynen i några religioner och andra livsåskådningar.
  Re  7-9
 • Etiska begrepp som kan kopplas till frågor om hållbar utveckling, mänskliga rättigheter och demokratiska värderingar, till exempel frihet och ansvar.
  Re  7-9
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan resonera och argumentera kring moraliska frågeställningar och värderingar genom att föra enkla och till viss del underbyggda resonemang och använda etiska begrepp och modeller på ett i huvudsak fungerande sätt.
  Re  E 9
 • Eleven kan resonera och argumentera kring moraliska frågeställningar och värderingar genom att föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang och använda etiska begrepp och modeller på ett relativt väl fungerande sätt.
  Re  C 9
 • Eleven kan resonera och argumentera kring moraliska frågeställningar och värderingar genom att föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang och använda etiska begrepp och modeller på ett väl fungerande sätt.
  Re  A 9
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: