Skolbanken Logo
Skolbanken

Bokstäver i barnens värld

Slavsta förskola, Uppsala kommunala förskolor · Senast uppdaterad: 28 januari 2020

Projektet med bokstäver kommer innehålla handalfabet, hur bokstäverna låter, olika material att skapa bokstäver i, skriva och klippa ut bokstäver.

 

Barnen har visat ett intresse för bokstäver och vad dessa symboliserar. Framför allt har de visat ett intresse för sin begynnelsebokstav som de har börjat att uppmärksamma i sin omgivning.

 

 

Syftet med projektet är att ge barnen möjlighet att utveckla sin kunskap om bokstäver/symboler, stimulera sin nyfikenhet för att känna igen bokstäver, lära sig hur de uttalas och vad man kan använda dem till. Målet är att alla barn ska känna till sitt namn och att man kan skriva sin signatur för sitt namn. 

 

 

Vi vill ge barnen möjlighet att lära sig att teckna bokstäver med handalfabet. Känna igen sitt namn och kunna ljuda ihop sitt namn och andra ord. Vi vill sträva efter att de kan ljuda ihop ord som de visar intresse för.

 

 

 

 

 

 

 

 Målkriterier: Barnen ska få möjlighet att arbeta med alfabetet och lära sig bokstäverna och hur de låter. Att alla barn för möjlighet att skriva sin egna signatur för sitt namn.

 

 

 

 

 

Hur vi går till väga i projektet: 

 

Vi delar upp oss avdelningsvis i totalt sex st. lärgrupper. Tiden för projektarbete är kl. 9.30-10.45, tisdagar, onsdagar och torsdagar vi kommer att röra oss i de olika rummen inne på förskolan, skogen och ute på gården.

 

 

 

 Vi kommer använda oss av naturmaterial, återvinningsmaterial, bokstavsmagneter, salt deg, play do deg, papper och penna. Vi har kunskaper om handalfabetet och arbetar aktivt med att barnen att de ska lära sig teckna någon bokstav. 

 

 

 

Projektet kommer att dokumenteras med lär plattor, Unikum, papper och penna och digitalkamera. 

 

 

 

 Alla i arbetslaget hjälps åt och har samma utgångspunkt men ansvarar särskilt för sin aktivitet under de lärgruppstidstillfällen som vi delar upp oss i mindre grupper.

 

 

 

 

 


Läroplanskopplingar

nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära,

självständighet och tillit till sin egen förmåga,

ett nyanserat talspråk och ordförråd samt förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra i olika sammanhang och med skilda syften,

intresse för skriftspråk samt förståelse för symboler och hur de används för att förmedla budskap,

intresse för berättelser, bilder och texter i olika medier, såväl digitala som andra, samt sin förmåga att använda sig av, tolka, ifrågasätta och samtala om dessa,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Uppgift 1

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback