Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Planering inför läsprojektet: Vi läser boken "Billie. Avgång 9:42 till nya livet

Skapad 2020-01-16 10:31 i Vallonskolan Östhammar
Grundskola 7 Svenska som andraspråk Svenska
Boken Billie. Avgång 9:42 till nya livet är del 1 i en serie av böcker skrivna av Sara Kadefors. Vem är Billie? Varför har hon blivit fosterhemsplacerad? När Billie kommit till fosterfamiljen som hon blivit placerad i, så märker hon ganska snart att det är något konstigt med familjen, nästan som att de försöker dölja något. Den nya familjen är olik allt vad Billie är van vid, hur ska hon göra - anpassa sig så att hon passar in eller fortsätta att vara sig själv? Vad får hennes val för konsekvenser på familjen och henne själv?

Innehåll

Läsprojekt: Alla läser!

Under fyra veckor kommer vi att arbeta med boken "Billie. Avgång 9:42 till nya livet",  skriven av den prisbelönta författaren Sara Kadefors. Arbetet som vi gör med boken ingår som en del i ett större forskningsprojekt kring ungdomars läsning som Uppsala Universitet gör tillsammans med hela kommunen. Boken som vi läser, skall läsas av ungdomar i blandade årskurser i hela Östhammar, det innebär att ca 1000 elever inom kommunen läser samma bok som sedan diskuteras i olika former av bokcirkelmodeller under läsningens gång. I forskningsprojektet ingår det att samtliga elever som deltar fyller i en enkät innan och efter läsningen.

 

Läsningen kommer inledningsvis att ske - mestadels genom högläsning av mig(Sarah) samt lässtopp och efterföljande diskussioner tillsammans med klassen. Ni kommer även att bli indelade i grupper för att diskutera delar ur boken samt få göra egna reflektioner i en enskild loggbok. När vi kommit en bit in i boken varvar vi högläsning med enskild läsning eller läsning i par. Mindre delar av boken kommer även att läsas som hemma som läsläxa. För den som vill lyssna - hemma eller i skolan, och har inloggning - finns boken även tillgänglig på Legimus

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: