Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Australien - skapa kollage av landet med några symboler

Skapad 2020-01-16 15:55 i Söderfjärdsskolan Vaxholm Stad
Grundskola 4 – 5 Bild
Du kommer att få skapa ett kollage av kontinenten Australien. Till din bild får du välja djur och miljö som passar med landet och placera ut på valfria ställen.

Innehåll

Vad ska vi lära?

Australien brinner och många bilder florerar i elevernas nyhetsflöden. Vi ska titta på hur landet Australien ser ut i formen och hur det kännetecknas med olika symboler, t ex djur från landet. Hur skulle de vilja framställa landet?

Syftet är att reflektera över vad symboler är och hur bilder kan förmedla olika budskap, samt att bekanta sig med kollage.  

Hur ska vi lära?

Vi kommer att undersöka hur formen av landet ser ut. Eleverna kommer att få se olika djur och andra kännetecken från landet och sedan fundera på varför de är kännetecken. Eleverna kommer själva få välja hur de skapar ett kollage och hur de sedan själva vill framställa Australien med hjälp av olika exempel. 

Så ska du visa

Du ska visa dina kunskaper genom att aktivt delta i diskussioner, samt genomföra ett kollage av landet Australien med symboler från landet. Du ska kunna förklara dina val i arbetsprocessen och i din färdiga bild utifrån budskap och form.  

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Teckning, måleri, tryck och tredimensionellt arbete.
  Bl  4-6
 • Återanvändning av bilder i eget bildskapande, till exempel i collage och bildmontage.
  Bl  4-6
 • Olika element som bygger upp och skapar rumslighet i bilder, till exempel linjer och färg och hur dessa kan användas i bildskapande arbete.
  Bl  4-6
 • Verktyg för teckning, måleri, trycktekniker, tredimensionellt arbete, fotografering, filmande och digital bildbehandling och hur dessa benämns.
  Bl  4-6
 • Plana och formbara material och hur dessa kan användas i olika bildarbeten.
  Bl  4-6
 • Konst-, dokumentärbilder och arkitektoniska verk från olika tider och kulturer, hur de är utformade och vilka budskap de förmedlar.
  Bl  4-6
 • Ord och begrepp för att kunna läsa, skriva och samtala om bilders utformning och budskap.
  Bl  4-6
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: