👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Saffran, Projektplanering 3, Projekt Babblarna

Skapad 2020-01-17 09:21 i 182341 Förskolan Kryddgården Stockholm Farsta
Förskola
Babblarnas karaktärer symboliserar olika områden i läroplanen och kommer följa och inspirera oss i olika aktiviteter i projektet på Saffran

Innehåll

 

 

Vad (innehåll):

Vi har tillsammans med Dadda (som symboliserar naturvetenskap)  fokuserat på naturvetenskap och startat ett odlingsprojekt. Vi läste böcker om odling och pratade tillsammans med barnen om växters olika delar och vad växter behöver för att överleva. Detta ledde också in på ett litet sidoprojekt där vi utforskade vatten med babblarna (Babblarna gick till badhuset).  Därefter planterade vi tillsammans med barnen. Alla fick så frön, fylla på med jord, vattna m.m. Barnen fick också plantera sticklingar som vi följde tillsammans medans dem växte. 

 

 

                                                  

 

Varför (syfte): 

Barnen har ett stort intresse för Babblarna vilket är huvudanledningen att vi valde det som projekt. Dessutom symboliserar Babblarna olika rubriker i läroplanen så är det lätt att få in flera områden i projektet. 

Babba symboliserar språkkunnighet
Bibbi symboliserar matematik
Doddo symboliserar socialt samspel
Diddi symboliserar skapande
Bobbo symboliserar rörelse och motorik
Dadda symboliserar naturkunskap och teknik

Efter vi analyserat vår WKI och brukarenkäten kände vi att vi ville jobba mer med naturvetenskap tillsammans med barnen vilket var anledningen att vi började med Dadda. Vår förhoppning är att barnen ska få en större förståelse för naturvetenskapliga fenomen och vad växter är och behöver under den här delen av projektet.  

 

 

Hur (metod): Vi jobbar i smågrupper med några barn åt gången. Vi reflekterar sen tillsammans i arbetslaget kring vad barnen sagt och gjort i projektet och hur vi ska gå vidare.

Planen framöver är att ta en paus ifrån Dadda nu när det är kallt och vinter för att sen återuppta det i vår. Vi tänkte istället under den närmaste tiden fokusera på Bobbo som symboliserar rörelse och motorik. Vi ska då leka rörelselekar och ha andra motoriska aktiviteter kopplat till Babblarna.

 

 

Kopplingar till läroplanen

  • förståelse för naturvetenskap, kunskaper om växter och djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen,
    Lpfö 18