Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Slöjd

·

Årskurs:

F

Min superhjälte

Eriksbergsskolan, Uppsala · Senast uppdaterad: 29 januari 2020

Du ska skapa en egen superhjälte med valfri superkraft. På superhjältens mantel gör du en applikation som representerar den valda superkraften. Om du vill kan du dekorera din superhjälte med passande kläder eller accessoarer, lägga till hår, ett ansikte eller andra detaljer. Sista lektionen har vi en tävling där det gäller att få sin superhjälte att flyga längst.

Välj en superkraft och ett motiv till manteln som på något sätt visar vilken superkraft din hjälte har. Du tilldelas ett arbetshäfte där du gör en skiss och motiverar dina val. Mallar och instruktioner för sömnaden finns i arbetshäftet. Där finner du även en lektionsplanering.

Tid finns avsatt för att du ska kunna dekorera din superhjälte och göra den mer personlig. T.ex. kan du sy kläder eller accessoarer till den, ge den en frisyr eller skapa ett ansikte. Vi avslutar arbetsområdet med en skriftlig utvärdering och en tävling. Den superhjälte som flyger längs i varje klass tilldelas en liten medalj. 

I uppgiften kommer du att utveckla din formgivningsförmåga och att reflektera över din arbetsprocess: idéutveckling, överväganden, framställning och värdering. Det som bedöms i uppgiften är hur utvecklad och genomarbetad din superhjälte är (inkl. manteln och ev. dekorationer) utifrån instruktioner och egna initiativ. Hur du motiverar dina val och dina reflektioner av din arbetsprocess ingår också i bedömningen samt hur väl du använder dig av slöjdspecifika begrepp.

 


Läroplanskopplingar

Slöjdarbetets olika delar: idéutveckling, överväganden, framställning och värdering och hur delarna i arbetsprocessen samverkar och påverkar resultatet.

Egen formgivning med hjälp av olika material, färger och former.

Eleven kan på ett enkelt och delvis genomarbetat sätt formge och framställa slöjdföremål i olika material utifrån instruktioner.

Utifrån syftet med slöjdarbetet och kvalitets- och miljöaspekter väljer eleven tillvägagångssätt och ger enkla motiveringar till sina val.

Eleven kan ge enkla omdömen om arbetsprocessen med viss användning av slöjdspecifika begrepp och visar då på enkla samband mellan form, funktion och kvalitet.

Eleven kan på ett utvecklat och relativt väl genomarbetat sätt formge och framställa slöjdföremål i olika material utifrån instruktioner och delvis egna initiativ.

Utifrån syftet med slöjdarbetet och kvalitets- och miljöaspekter väljer eleven tillvägagångssätt och ger utvecklade motiveringar till sina val.

Eleven kan ge utvecklade omdömen om arbetsprocessen med relativt god användning av slöjdspecifika begrepp och visar då på enkla samband mellan form, funktion och kvalitet.

Eleven kan på ett välutvecklat och väl genomarbetat sätt formge och framställa slöjdföremål i olika material utifrån instruktioner och egna initiativ.

Utifrån syftet med slöjdarbetet och kvalitets- och miljöaspekter väljer eleven tillvägagångssätt och ger välutvecklade motiveringar till sina val.

Eleven kan ge välutvecklade omdömen om arbetsprocessen med god användning av slöjdspecifika begrepp och visar då på enkla samband mellan form, funktion och kvalitet.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Utvärdering ; min superhjälte

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback