Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Bollövningar/doppboll

Skapad 2020-01-17 10:22 i Spängerskolan Kristianstad
Lekar och spel med inriktning mot bollkontroll och samarbete.
Grundskola 2 – 3 Idrott och hälsa
Träna på olika bollövningar, enhandskast, passningar och fånga.

Innehåll

Doppboll:

Eleverna lär sig i spelet att samarbeta i lag samt att med enhandskast passa en boll till varandra. Det är lätt att göra poäng eller mål i detta spel, vilket alltid är roligt och gör spelet fartfyllt.

Spelet börjar med ett uppkast i mitten av spelplanen mellan en spelare från vardera laget. Bollen skall sedan passas med händerna till varandra och varje gång någon får tag i bollen ska den doppas (ej studsas) i golvet. Målsättning är att försöka passa upp bollen till sin egen spelare på plinten som ska fånga den.

 

 

Kopplingar till läroplanen

  • Syfte
  • röra sig allsidigt i olika fysiska sammanhang,
    Idh
  • Centralt innehåll
  • Grovmotoriska grundformer, till exempel springa, hoppa och klättra. Deras sammansatta former i redskapsövningar, lekar, danser och rörelser till musik, såväl inomhus som utomhus.
    Idh  1-3

Matriser

Idh

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Nivå 4
Nivå 5
Bollkontroll
Eleven deltar och försöker att kontrollera bollen.
Eleven är aktiv och försöker kontrollera bollens riktning och rörelse i flera olika spel.
Eleven är mycket aktiv och kontrollerar bollens riktning och rörelse i flera olika spel, enskilt och i samspel med andra.
Eleven är mycket aktiv och kontrollerar bollens riktning och rörelse i flera olika spel, enskilt och i samspel med andra på ett bra och kontrollerat sätt.
Eleven är mycket aktiv och kontrollerar bollens riktning och rörelse i flera olika spel, enskilt och i samspel med andra på ett mycket bra och kontrollerat sätt.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: