Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Universums uppbyggnad och uppkomst

Skapad 2020-01-20 13:11 i Duveds skola Åre
Grundskola 9 Fysik
Universum består av planeter, precis som vår planet jorden, som kretsar runt en stjärna – såsom solen – som i sin tur tillsammans med miljontals andra stjärnor kretsar runt ett centrum av en spiralgalax. Vintergatan är en sådan spiralgalax, och tillsammans med andra galaxer i så kallade galaxgrupper ingår den i en superhop. Universum är stort och ogreppbart men också hissnande och fascinerande

Innehåll

Ni kommer under 3 veckor (4-6) att jobba med olika teman inom ramen för universums uppkomst och uppbyggnad.

Ni kommer att jobba i grupper om 3 - 5 personer

På överenskommen lektion vecka 6 ska ni gruppvis redovisa ert arbete inför klassen

I redovisningen ska det finnas med någon form av visuellt stöd såsom digital presentation eller fysiskt byggda modeller.

Alla i gruppen ska vara inlästa på HELA ämnet även om ni specialiserat er på något.

Redovisningen bör ta ca 10 minuter.

 

De ämnen som kommer att fördelas mellan er är:

  • Milstolpar i astronomin, såsom: geocentrisk/heliocentrisk världsbild. Edward Hubble, Henrietta Levitt, Albert Einstein..

  • Big bang

  • Stjärnor, supernovor, röda jättar, vita dvärgar..

  • Galaxer

  • Rymdforskning, såsom: sputnik, Lajka, månlandningar, satelliter, rymdsonder, teleskop, marslandare

 

Ni bedöms individuellt enligt matrisen, jag kommer också att titta på hur ni i gruppen samarbetar och stöttar varandra, samt hur aktivt och konstruktivt ni lyssnar, frågar och diskuterar runt era kamraters redovisningar.

Matriser

Fy
Universums uppbyggnad och uppkomst

Rubrik 1

betyg E
betyg C
betyg A
Aspekt 1
Eleven har grundläggande kunskaper om energi, materia, universums uppbyggnad och utveckling och andra fysikaliska sammanhang och visar det genom att ge exempel och beskriva dessa med viss användning av fysikens begrepp, modeller och teorier.
Eleven har goda kunskaper om energi, materia, universums uppbyggnad och utveckling och andra fysikaliska sammanhang och visar det genom att förklara och visa på samband inom dessa med relativt god användning av fysikens begrepp, modeller och teorier.
Eleven har mycket goda kunskaper om energi, materia, universums uppbyggnad och utveckling och andra fysikaliska sammanhang och visar det genom att förklara och visa på samband inom dessa och något generellt drag med god användning av fysikens begrepp, modeller och teorier.
Ny aspekt
Eleven kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för enkla och till viss del underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans. Eleven kan använda informationen på ett i huvudsak fungerande sätt i diskussioner och för att skapa enkla texter och andra framställningar med viss anpassning till syfte och målgrupp.
Eleven kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans. Eleven kan använda informationen på ett relativt väl fungerande sätt i diskussioner och för att skapa utvecklade texter och andra framställningar med relativt god anpassning till syfte och målgrupp.
Eleven kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för välutvecklade och väl underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans. Eleven kan använda informationen på ett väl fungerande sätt i diskussioner och för att skapa välutvecklade texter och andra framställningar med god anpassning till syfte och målgrupp.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: