Skolbanken Logo
Skolbanken

Bokstavsprojekt

Vintrosa förskola, Örebro · Senast uppdaterad: 27 januari 2020

Vi vill väcka nyfikenhet och intresse för bokstäver hos barnen genom vårt bokstavsprojekt. Det kommer vi försöka uppnå genom att på ett lekfullt och varierande sätt arbeta med alfabetets bokstäver.

Flera av barnen har visat intresse för bokstäver, därför har vi valt att denna termin ha ett bokstavsprojekt.

Projektet kommer vara i fokus på tisdagar och torsdagar i våra respektive grupper, under förmiddagen. Även på onsdagarna när vi går till skogen så kommer vi att ha fokus på bokstäver på ett lekfullt sätt.

 

Vi introducerar en bokstav i taget på samlingen, i bokstavsordning. Vi tittar på hur den ser ut och hur den låter. Barnen får hjälpa till att komma på ord som börjar på bokstaven.  Vi funderar även på sånger som börjar på bokstaven, som vi sjunger tillsammans.

Samlingen börjar med att vi går igenom vilken dag det är, dagens datum samt månad och år, det skriver vi även upp på ett papper så vi ser hur det ser ut. Vi räknar hur många kompisar vi är, först tyst för oss själva. De olika svaren skriver vi upp på ett papper och räknar sedan högt tillsammans.

Vi har skrivit ut ett rörelsealfabet som ska sättas upp i rörelserummet, det kommer vi introducera en och en till respektive bokstav.

Rim och ramsor och andra sätt att leka med språket kommer att tillkomma under projektets gång. Vi kommer titta på Livet i bokstavslandet och Bästa bokstaven och prata om det vi sett. Vi har även tagit fram bokstavspussel och bokstavsmemory. Vi ska i lådor använda olika material, så som sand och mjöl som vi kan spåra bokstäverna i, både med fingrarna (taktilt) samt med penna för att öva lite på pennfattningen. Fler material som kommer tillkomma är bland annat papper att spåra bokstäverna på samt målarbilder med bokstäver att färglägga.

Vi kommer även att gå igenom svenska teckenalfabetet.

 

Vi kommer i början av projektet försöka stämma av lite hur bra koll gruppen har på bokstäverna genom bland annat samtal och spel;

- Vad vet du om bokstäver?

-Vad har vi bokstäver till/varför är det bra att kunna?

 

I slutet av projektet kommer vi återkomma till dessa frågor samt se om vi nått vårat mål att väcka barnens nyfikenhet och intresse för bokstäver.

Vi försöker fånga upp barnens frågor som vi hör under projektets gång som i sin tur kan leda till nya frågor.

 

Vi kommer under projektets gång att besöka vår närmiljö, så som olika lekparker och barnens hus. Vi kommer titta efter skyltar med gatunamn och nummer på husen. En karta kommer skrivas ut och sättas upp på väggen, utifrån den kan vi sedan sätta upp bilder på husen, lekparkerna, ICA mm. En tanke är även att måla upp på kartan den vägen vi tänkt gå. Detta kommer göras i våra grupper, Raggarbilarna respektive Enhörningarna.

 

Kompismonstren som vi arbetade med förra terminen, kommer vi nu att avrunda. Alla barnen kommer få med sig ett kompismonster hem samt ett papper med ett par frågor att besvara. Kompismonstret följer med hem på torsdagen och på tisdagen efter får barnet berätta för kompisarna i samlingen om vad de gjort och hur det kändes att få med sig kompismonstret hem. Även detta sker i våra respektive grupper.


Läroplanskopplingar

nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära,

förmåga att använda och förstå begrepp, se samband och upptäcka nya sätt att förstå sin omvärld,

ett nyanserat talspråk och ordförråd samt förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra i olika sammanhang och med skilda syften,

intresse för skriftspråk samt förståelse för symboler och hur de används för att förmedla budskap,

intresse för berättelser, bilder och texter i olika medier, såväl digitala som andra, samt sin förmåga att använda sig av, tolka, ifrågasätta och samtala om dessa,

förmåga att skapa samt förmåga att uttrycka och kommunicera upplevelser, tankar och erfarenheter i olika uttrycksformer som bild, form, drama, rörelse, sång, musik och dans,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback