Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Idrott och hälsa

·

Årskurs:

4 - 6

Gymnastik och motorik

Herrängens skola, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 20 januari 2020

Vi kommer att arbeta med att anpassa rörelserna till aktiviteten inom gymnastikområdet. Vi ska göra kullerbyttor, hänga i ringar, räck och lianer, hoppa på satsbräda och trampett. Vi kommer också att träna detta i hinderbanor.

Fem veckor gymnastik och motorik (v.2-6)

Vi kommer att titta mer konkret på hur man visar kunskaper inom detta område, på flera olika nivåer. Till vår hjälp har vi dokumentet "från kass till vass". Vi kommer att bli bekanta med matta, ringar, räck, trapets, bom, satsbräda, trampett och lianer. Oftast jobbar vi stationsvis för att få chansen att träna ordentligt på de olika redskapen och momenten. Det är träna och öva som gäller i början av perioden och ni blir bedömdaa mer mot slutet av perioden, då ni haft tid att öva. Då bedöms utförande och hur väl du anpassar dina rörelser till aktiviteten. Har du lärt dig komma upp i knäveck i räck ifall du inte klarade det från början t.ex...? 

 

 

 


Läroplanskopplingar

röra sig allsidigt i olika fysiska sammanhang,

planera, praktiskt genomföra och värdera idrott och andra fysiska aktiviteter utifrån olika synsätt på hälsa, rörelse och livsstil,

Sammansatta grundformer i kombination med gymnastikredskap och andra redskap.

Kroppsliga och mentala effekter av några olika träningsformer.

Förebyggande av skador, till exempel genom uppvärmning.

Ord och begrepp för och samtal om upplevelser av olika fysiska aktiviteter och träningsformer, levnadsvanor, kroppsuppfattning och självbild.

Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar sammansatta motoriska grundformer i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser till viss del till aktiviteten.

Eleven kan samtala om egna upplevelser av fysiska aktiviteter och för då enkla och till viss del underbyggda resonemang kring hur aktiviteterna kan påverka hälsan och den fysiska förmågan.

Eleven kan ge enkla beskrivningar av hur man förebygger skador som är förknippade med lekar, spel och idrotter.

Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar sammansatta motoriska grundformer i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser relativt väl till aktiviteten.

Eleven kan samtala om egna upplevelser av fysiska aktiviteter och för då utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang kring hur aktiviteterna kan påverka hälsan och den fysiska förmågan.

Eleven kan ge utvecklade beskrivningar av hur man förebygger skador som är förknippade med lekar, spel och idrotter.

Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar sammansatta motoriska grundformer i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser väl till aktiviteten.

Eleven kan samtala om egna upplevelser av fysiska aktiviteter och för då välutvecklade och väl underbyggda resonemang kring hur aktiviteterna kan påverka hälsan och den fysiska förmågan.

Eleven kan ge välutvecklade beskrivningar av hur man förebygger skador som är förknippade med lekar, spel och idrotter.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback