Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Planering 1 sp 6 vt -20: América Latina

Skapad 2020-01-20 14:26 i Nya Elementar Stockholm Grundskolor
Planering i spanska åk 6 av arbetsområdet Latinamerika.
Grundskola 6 Moderna språk - språkval
¡Bienvenidos! Vi börjar terminen med lite repetition och därefter jobbar vi med Latinamerikas länder.

Innehåll

Vad ska vi arbeta med?

Under vecka 4-8 kommer vi att jobba med länderna i Latinamerika samt Spanien. Syftet är att du ska få lära dig mer om hur dessa länder ser ut, hur det är att leva i dessa länder, vanliga maträtter, kända personer och mycket mer. Vi kommer att öva både på spanska och svenska. 

Hur ska vi arbeta?

Vi använder oss av vårt läromedel Gracias, både boken och det digitala materialet på https://www.gracias.nu/book/60000.

  • España, s. 16-17, s. 32-33
  • América Latina, s. 22-23
  • Perú, s. 40-43
  • ¡Hola chicos y chicas!, s. 56-57
  • Extra: Vacaciones de Navidad, s. 53

Vi kommer också att titta/lyssna på videoklipp från bl a serien Pregunta ya på www.urskola.se samt söka information på pålitliga sidor på internet.

Undervisningen utgår från ord och fraser, t ex nyckelord för att berätta om landets natur, sedan bygger vi ut orden till enkla meningar och slutligen övar vi på frågor. Texterna i boken kommer vi att läsa och översätta samt öva på, t ex genom att ställa frågor och skapa lucktexter. Du kan också använda texterna som mall för att skapa en egen text och berätta om dig själv och det land du kommer ifrån. När gruppen har byggt upp en ordbas kommer vi att öva på hörförståelse på det tema vi jobbar med. 

Läxorna ges på vår spanskpadlet och i form av Quizlet. Tänk på att variera hur du tränar och var uppmärksam på hur du bäst lär dig och minns långsiktigt.

Vi tränar på att vara uthållig och använda strategier för att komma runt språkliga hinder när man läser, lyssnar, talar och skriver. 

Du får öva på att utvärdera dina kunskaper och förmågor, sätta upp mål och reflektera kring hur du konkret kan skapa goda förutsättningar för att utvecklas i ditt nya språk.

Vad ska du lära dig?

Målet är att du ska kunna berätta på spanska om ett valfritt latinamerikanskt land med hjälp av de fraser och de punkter vi har tränat på. Vi kommer att göra muntliga redovisningar och använda oss av enkla hjälpmedel, t ex bilder och Powerpoint. 

Du ska kunna berätta, muntligt och skriftligt, om var du kommer ifrån, beskriva vädret, lite om  din familj m m. Använd texterna i Gracias s. 56-57 som exempeltext. Du behöver också kunna ställa frågor till innehållet.

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: