Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Block II Språk

Skapad 2020-01-21 10:05 i Vedums förskola Vara
Förskola
Barnens intresse för bokstäver har ökat i barngruppen och vi ser nu möjligheten att fånga barnens intresse med utgångspunkt i alfabetet.

Innehåll

Bakgrund

Under hösten har vi i arbetslaget sett att fler av barnen börjat intressera sig för bokstäver. Vissa av barnen kan redan skriva sitt namn, medan andra "låssaskriver". Andra har knäckt läskoden och har förstått principen i att sätta ihop bokstäver till ord. Vi ser en möjlighet att här kunna fånga barnens intresse från flera områden, med utgångspunkt i alfabetet.

Syfte och Mål

Att utveckla barnens intresse samt förståelse för bokstäver och dess funktion.

Metod

Varje vecka kommer Skräplisa på besök. Med sig har hon en resväska. I väskan ligger flera saker som har något gemensamt, de börjar alla på samma bokstav. Tillsammans med barnen kommer vi varje vecka undersöka en ny bokstav. Vi kommer att ljuda och teckna bokstaven men även forma den i skapande verksamhet av olika material, både inomhus och utomhus. Vi kommer också använda oss av ett QR-material för att se "Bästa bokstaven" på ur.se. Barnen kommer få försöka komma på ord som börjar på bokstaven och sedan gör vi därefter ett bildcollage. Vi har även appar att tillgå för att arbeta med bokstäver på olika sätt med Ipad. Arbetslaget gör kontinuerliga utvärderingar för att fundera hur vi ska fortsätta, med utgångspunkt från vad barnen säger och gör.

 

Kopplingar till läroplanen

  • intresse för skriftspråk samt förståelse för symboler och hur de används för att förmedla budskap,
    Lpfö 18
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: