Skolbanken Logo
Skolbanken

Åldrar:

3 - 4

Barns självständighet samt tillit till sin egen förmåga

Edsviken, Dibber Sverige AB · Senast uppdaterad: 3 februari 2020

Vi vill att våra barn skall utvecklas till starka och självständiga individer. Vi vill att barnen skall känna glädje över sitt eget kunnande samt lärande. Vi vill att våra barn skall möta framtiden med en stor förmåga att våga, vilja och tro på sig själv.

BAKGRUND

Förskolan speglas av många återkommande moment. Vi pedagoger skapar vår grundverksamhet kring rutiner, regler och en viss struktur. 

Barnens förskolevistelse består av många rutinsituationer så som av och påklädning, toalettbesök, ansvarstagande, matsituationen samt gå i led.

Vi vill att våra barn skall känna en stolthet till att de kan själva och arbetar därav med att stärka barnets självständighet.

MÅL


Pedagogens syfte och mål.

Syftet är att: barnen skall skapa en tillit till sin egen förmåga, våga tro på sig själva och anta nya utmaningar som uppstår i deras vardag. 

Målet är att: när barnen skall vidare till skolan så har vi arbetat med att stärkt deras självkänsla samt förmåga att tro på sig själva. Att barnen skall våga ta emot nya utmaningar utan att känna rädsla för misslyckande. 

METOD - GENOMFÖRANDE

Vi strukturerar upp vår grundverksamhet genom rutiner, regler och struktur. Vår grundverksamhet har många återkommande aktiviteter, dessa återkommer dagligen och kan en del dagar återkomma vid flera tillfällen.

Vi vill därför stärka barnens förmåga att våga ta sig an dessa situationer och lita på sin förmåga att klara av det själv. 

Vi kommer låta barnen testa själva vid flera upprepade situationer. Övning ger färdighet och färdighet skapar glädje hos barnet.

De självständiga situationerna är exempelvis vid på och avklädning, (dra över skobanden på stövlar, knäppa jackan, ta på vantar etc.)  toalettbesök, hur man tvättar sina händer, spolar och torkar sig. Hur man lämnar toaletten efter sig så att någon annan vill vistas på den.

Vi kommer att låta barnet ta hjälp av varandra, då det höjer barnets självkänsla. Vi kommer även att hjälpa barnet så att alla barn är rätt klädda för alla väder. 

Vi kommer även att arbeta med hur vi går i led, hur man tar hänsyn till andra människor som är ute och promenerar på samma platser som vi. 

 

DOKUMENTATION

Vi kommer att dokumentera med hjälp av lärloggar..

Vi kommer att tillföra skrift och bilder på barnens utveckling. Dessa kommer vi att tillföra med hjälp av observationer. 

Vi kommer att dokumentera det enskilda barnet samt gruppaktiviteter.

 

UTVÄRDERING - UPPFÖLJNING

Vi utvärderar kontinuerligt våra rutiner på planeringen samt i vår grundverksamhet.

 


Läroplanskopplingar

öppenhet, respekt, solidaritet och ansvarstagande,

förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja att hjälpa andra,

förmåga att upptäcka, reflektera över och ta ställning till olika etiska dilemman och livsfrågor i vardagen,

stimulera barnens samspel samt hjälpa och stödja dem att bearbeta konflikter, reda ut missförstånd, kompromissa och respektera varandra,

sin identitet och känna trygghet i den samt medvetenhet om rätten till sin kroppsliga och personliga integritet,

självständighet och tillit till sin egen förmåga,

motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för hur viktigt det är att ta hand om sin hälsa och sitt välbefinnande,

ta vara på barnens kunskaper, vetgirighet, vilja och lust att leka och lära samt stärka barnets tillit till sin egen förmåga,

uppmärksamma samt ge ledning och stimulans till alla barn samt särskilt stöd till de barn som av olika skäl behöver det i sin utveckling,

främja barnens förmåga att ta ansvar för sig själva och för samvaron i barngruppen,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback