Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Kemi

·

Årskurs:

4 - 6

Kemi VT2020 åk 6

Södertälje Friskola AB, Fristående Grundskolor · Senast uppdaterad: 22 januari 2020

Kemi VT 2020. Inom det här arbetsområdet kommer vi att repetera mycket om vad vi har lärt oss och arbetat med tidigare terminer inom kemiämnet.

I det här arbetsområdet kommer vi att arbeta med alla de "ämnen" som finns runt omkring oss. Vi kommer t.ex. att repetera mycket vad vi har gjort och arbetat med tidigare terminer. Tex, så kommer vi att gå igenom alla arbetsområden som vi har arbetat med "Vatten" "Fast, flytande, gas" "Blandningar och lösningar" "Syror och baser" "Kemiska reaktioner" "Matens kemi". 

Vi kommer också att läsa om äldre tiders beskrivningar och kemins förändring från magi och mystik till modern vetenskap.

Genom praktiska experiment och undersökningar kommer vi också titta närmare på kemiska fenomen och lära oss hur man skriver labbrapporter. I slutet av arbetsområdet kommer du få genomföra skolverkets bedömningsprov för kemiämnet i årskurs 6.

Så här kommer vi att arbeta:

  • Läsa olika texter
  • Söka information på olika sätt
  • Göra experiment och undersökningar som vi dokumenterar
  • Lyssna på genomgångar
  • Titta på film
  • Samtala
  • Arbeta enskilt och i grupp
  • Genomföra skolverkrts bedömningsprov i kemiämnet för åk 6.

Detta bedöms

Jag kommer att bedöma utifrån kemiämnets alla kunskapskrav för åk 6. Jag bedömmer dina kunskaper och förmågor genom att se till: 

  • Ditt deltagande vid diskussioner i klassen och i mindre grupper
  • Din dokumentation vid undersökningar och enskilt arbete. 
  • Dina resultat på skolverkets bedömningsprov för kemiämnet. 

 


Läroplanskopplingar

använda kunskaper i kemi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, miljö, hälsa och samhälle,

genomföra systematiska undersökningar i kemi, och

använda kemins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara kemiska samband i samhället, naturen och inuti människan.

Enkel partikelmodell för att beskriva och förklara materiens uppbyggnad, kretslopp och oförstörbarhet. Partiklars rörelser som förklaring till övergångar mellan fast form, flytande form och gasform.

Indelningen av ämnen och material utifrån egenskaperna utseende, ledningsförmåga, löslighet, brännbarhet, surt eller basiskt.

Vattnets egenskaper och kretslopp.

Luftens egenskaper och sammansättning.

Fotosyntes, förbränning och några andra grundläggande kemiska reaktioner.

Materiens kretslopp genom råvarors förädling till produkter, hur de blir avfall som hanteras och sedan återgår till naturen.

Matens innehåll och näringsämnenas betydelse för hälsan. Historiska och nutida metoder för att förlänga matens hållbarhet.

Vanliga kemikalier i hemmet och samhället. Deras användning och påverkan på hälsan och miljön samt hur de är märkta och bör hanteras.

Fossila och förnybara bränslen. Deras betydelse för energianvändning och påverkan på klimatet.

Några historiska och nutida upptäckter inom kemiområdet och deras betydelse för människans levnadsvillkor och syn på världen.

Äldre tiders beskrivningar av materiens uppbyggnad. Kemins förändring från magi och mystik till modern vetenskap.

Olika kulturers beskrivningar och förklaringar av naturen i skönlitteratur, myter och konst och äldre tiders naturvetenskap.

Enkla systematiska undersökningar. Planering, utförande och utvärdering.

Några metoder för att dela upplösningar och blandningar i deras olika beståndsdelar.

Dokumentation av enkla undersökningar med tabeller, bilder och enkla skriftliga rapporter, såväl med som utan digitala verktyg.

Tolkning och granskning av information med koppling till kemi, till exempel artiklar i tidningar och filmer i digitala medier.

Matriser i planeringen
Kemi år 4-6
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback