Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska som andraspråk, Svenska

·

Årskurs:

6

Vi läser boken "Billie. Avgång 9:42 till nya livet

Vallonskolan, Östhammar · Senast uppdaterad: 23 januari 2020

Boken Billie. Avgång 9:42 till nya livet är del 1 i en serie av böcker skrivna av Sara Kadefors. Vem är Billie? Varför har hon blivit fosterhemsplacerad? När Billie kommit till fosterfamiljen som hon blivit placerad i, så märker hon ganska snart att det är något konstigt med familjen, nästan som att de försöker dölja något. Den nya familjen är olik allt vad Billie är van vid, hur ska hon göra - anpassa sig så att hon passar in eller fortsätta att vara sig själv? Vad får hennes val för konsekvenser på familjen och henne själv? Vi kommer också att träna inför det nationella provet som är vecka 6.

Läsprojekt: Alla läser!

Under fyra veckor kommer vi att arbeta med boken "Billie. Avgång 9:42 till nya livet",  skriven av den prisbelönta författaren Sara Kadefors. Arbetet som vi gör med boken ingår som en del i ett större forskningsprojekt kring ungdomars läsning som Uppsala Universitet gör tillsammans med hela kommunen. Boken som vi läser, skall läsas av ungdomar i blandade årskurser i hela Östhammar, det innebär att ca 1000 elever inom kommunen läser samma bok som sedan diskuteras i olika former av bokcirkelmodeller under läsningens gång. I forskningsprojektet ingår det att samtliga elever som deltar fyller i en enkät innan och efter läsningen.

 

Läsningen kommer inledningsvis att ske - mestadels genom högläsning av mig(Mona) och efterföljande diskussioner tillsammans med klassen. Ni kommer även att få läsa individuellt och arbeta med frågor till boken, dessa skriver ni i en läslogg som ni sedan lämnar in till mig.. Mindre delar av boken kommer även att läsas som hemma som läsläxa. För den som vill lyssna - hemma eller i skolan, och har inloggning - finns boken även tillgänglig på Legimus


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Handstil samt att skriva, disponera och redigera texter för hand och med hjälp av digitala verktyg.

Att argumentera i olika samtalssituationer och beslutsprocesser.

Berättande texter och poetiska texter för barn och unga från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Texter i form av skönlitteratur, lyrik, dramatik, sagor och myter som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor.

Berättande texters budskap, språkliga drag och typiska uppbyggnad med parallellhandling och tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar samt dialoger.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Bokprojektet "Billie"

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback