Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Samhällskunskap, Historia

·

Årskurs:

7 - 9

Mänskliga rättigheter och diskriminering.

Central barn- och elevhälsan, Falkenberg · Senast uppdaterad: 17 september 2020

Grunderna för de mänskliga rättigheterna och den historiska bakgrunden. Mänskliga rättigheternas tillämpning i Sverige och världen. De svenska grunderna för diskriminering. Nationella minoritetsgrupper och ursprungsbefolkning, t.ex. samerna. Hur kan rättigheterna tillämpas och exempel på hur stater bryter mot dem? Vilken är FN:s roll?


Läroplanskopplingar

Historiska perspektiv på urfolket samernas och de övriga nationella minoriteternas situation i Sverige.

FN, nordiskt samarbete och framväxten av Europeiska unionen (EU).

De mänskliga rättigheterna inklusive barnets rättigheter i enlighet med barnkonventionen. Deras innebörd och betydelse samt diskrimineringsgrunderna i svensk lag.

Olika organisationers arbete för att främja mänskliga rättigheter.

Hur mänskliga rättigheter kränks i olika delar av världen.

De nationella minoriteterna och samernas ställning som urfolk i Sverige samt vad deras särställning och rättigheter innebär.

Demokratiska fri- och rättigheter samt skyldigheter för medborgare i demokratiska samhällen. Etiska och demokratiska dilemman som hänger samman med demokratiska rättigheter och skyldigheter, till exempel gränsen mellan yttrandefrihet och kränkningar i sociala medier.

Aktuella samhällsfrågor, hotbilder och konflikter i Sverige och världen. FN:s syfte och huvudsakliga uppdrag, andra former av internationell konflikthantering och folkrätten i väpnade konflikter.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback