Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Tio över ett

Skapad 2020-01-22 20:02 i Tunabergsskolan Uppsala
För att utveckla ditt läsande och skrivande ska du genom böcker du läser och analyser du skriver få möjlighet att träna dig i att uttrycka dina funderingar, synpunkter och tankar samt vidareutveckla dessa. Du får också möjlighet att träna dig i att göra jämförelser mellan böckernas värld och din egen verklighet, dina erfarenheter men också med andra böcker du har läst samt det du tagit del av via tidningar, TV och andra medier. Dessutom får du även möjlighet att träna dig i att analysera texter genom att ställa frågor till texten som du själv försöker ge svar på och tolka.
Grundskola 7 Svenska
Vi läser Tio över ett, av Ann-Helén Laestadius. En roman om kärlek, vänskap och en smått otrolig stadsflytt.

Innehåll

Förmåga i fokus

  • läsa och analysera skönlitteratur
  • formulera sig och kommunicera i tal och skrift
  • anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang

 

Kunskapskrav

  • Tolka och resonera om budskap
  • Samtala och diskutera

 

Så här arbetar vi

Vi läser tillsammans och enskilt. Ibland får du läsläxa.

Under tiden för du anteckningar om det du läst, så att du utifrån dem kan delta i samtal om boken.

 

Bedömning

Ditt deltagande i samtalen.

 

 

 

 

Matriser

Sv
Tolka, resonera och samtala

E
C
A
Tolka & resonera om budskap
Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter och referensramar samt olika livsfrågor och omvärldsfrågor tolka och föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk.
Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter och referensramar samt olika livsfrågor och omvärldsfrågor tolka och föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om budskap som är tydligt framträdande och budskap som kan läsas mellan raderna i olika verk.
Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter och referensramar samt olika livsfrågor och omvärldsfrågor tolka och föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om budskap som är tydligt framträdande och budskap som kan läsas mellan raderna eller är dolda i olika verk.
Samtala och diskutera
Eleven kan samtala om och diskutera varierande ämnen genom att ställa frågor och framföra åsikter med enkla och till viss del underbyggda argument på ett sätt som till viss del för samtalen och diskussionerna framåt.
Eleven kan samtala om och diskutera varierande ämnen genom att ställa frågor och framföra åsikter med utvecklade och relativt väl underbyggda argument på ett sätt som för samtalen och diskussionerna framåt.
Eleven kan samtala om och Eleven kan samtala om och diskutera varierande ämnen genom att ställa frågor och framföra åsikter med välutvecklade och väl underbyggda argument på ett sätt som för samtalen och diskussionerna framåt och fördjupar eller breddar dem.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: