Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Biologi

·

Årskurs:

4 - 6

NO: BIOLOGI - Organismer (ÅK 5), VT-20

Fågelskolan, Lunds för- och grundskolor · Senast uppdaterad: 20 juni 2023

I detta tema kommer vi att arbeta med olika levande organismer och vad som kännetecknar de olika grupperna. Vad är det som skiljer groddjur från kräldjur och blomväxter från träd? Vad är däggdjur? Vad behöver en växt/djur för att leva, samt vilken betydelse växter/djur har för allt levande? Vad heter växtens alla delar, hur kommer det fram frukt, vad handlar fröspridning om och vad är nedbrytarnas roll i naturen?

Mål

När du är klar med detta tema ska du med hjälp av biologins begrepp och modeller kunna förklara skillnad på olika organismgrupper. Du ska med hjälp av biologins teorier lära dig granska och kommunicera inom ämnet.

Arbetets innehåll

Vi kommer att arbeta med olika levande organismer och lära oss hur och varför de delas in i olika grupper. Vi kommer även ta upp hur olika organismer påverkar naturen och hur vi kan använda organismer till vår fördel. Utöver detta kommer vi att arbeta med olika samband mellan olika arter. Vi kommer att ta reda på vad en växt/djur behöver för att leva samt vilken betydelse växter/djur har för allt levande. Vi lär oss växtens delar, om frukt och fröspridning och om nedbrytarnas roll i naturen.                

Arbetssätt och redovisningsform

Vi ser på film/klipp, läser texter kring arbetsområdet och arbetar med olika uppgifter.

Vi har genomgångar, diskuterar och arbetar enligt EPA-modellen (enskilt, i par och helklass).

Vi går gemensamt igenom arbetsområdet med hjälp av bilder på hur hela näringskedjan fungerar.

Vi diskuterar hur livets utveckling och organismers anpassningar till olika livsmiljöer.

Vi läser om hur djur, växter och andra organismer kan identifieras, sorteras och grupperas.

      

Visa din kunskap - Bedömning

Du gör ett eget arbete om ett valfritt djur eller växt som presenteras i form av en A4-affisch, deltar aktivt under diskussioner och

svarar på instuderingsfrågor. Du kommer att bedömas löpande under arbetets gång.


Läroplanskopplingar

kunskaper om biologins begrepp och förklaringsmodeller för att beskriva och förklara samband i naturen och människokroppen,

Vad liv är och hur livets utveckling kan förklaras med evolutionsteorin. Biologisk mångfald och organismers anpassningar till miljön.

Näringskedjor och kretslopp i närmiljön. Djurs, växters och svampars samspel med varandra och hur några miljöfaktorer påverkar dem. Fotosyntes och cellandning.

Hur djur, växter och svampar kan identifieras och grupperas på ett systematiskt sätt, samt namn på några vanligt förekommande arter.

Kritisk granskning och användning av information som rör biologi.

Eleven visar grundläggande kunskaper om biologins begrepp och förklaringsmodeller. Med viss användning av begreppen och förklaringsmodellerna beskriver eleven enkla biologiska samband i naturen och människokroppen.

Eleven använder information som rör biologi för att med viss naturvetenskaplig underbyggnad föra resonemang i frågor som rör miljö och hälsa.

Eleven visar goda kunskaper om biologins begrepp och förklaringsmodeller. Med relativt god användning av begreppen och förklaringsmodellerna beskriver eleven enkla biologiska samband i naturen och människokroppen.

Eleven använder information som rör biologi för att med relativt god naturvetenskaplig underbyggnad föra resonemang i frågor som rör miljö och hälsa.

Eleven visar mycket goda kunskaper om biologins begrepp och förklaringsmodeller. Med god användning av begreppen och förklaringsmodellerna beskriver eleven enkla biologiska samband i naturen och människokroppen.

Eleven använder information som rör biologi för att med god naturvetenskaplig underbyggnad föra resonemang i frågor som rör miljö och hälsa.

Matriser i planeringen
Organismer år 5
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback