Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Kemi

·

Årskurs:

7 - 9

Kolföreningarnas kemi åk 8

Torpskolan, Lerum · Senast uppdaterad: 15 augusti 2022

Utan kolatomen och dess unika egenskaper skulle det inte finnas plast, trä, gummi, socker eller bomull. Bensin, olja och alkohol består till största delen av kolatomer. Kolatomen kan kombineras med andra atomer och en miljontals olika kolföreningar kan bildas. Många av dem möter vi i vardagen.

Syfte:

Genom undervisningen i ämnet kemi ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att

  • använda kunskaper i kemi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, miljö, hälsa och samhälle,

  • genomföra systematiska undersökningar i kemi, och

  • använda kemins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara kemiska samband i samhället, naturen och inuti människan.

 

Undervisning

I detta arbetsområde kommer vi att arbeta med lärarledda lektioner, texter i läroboken, göra övningar samt ha diskussioner om miljöfrågor kopplade till samhällets användning av olja och oljeprodukter (som plast).

Ett antal laborationer genomförs inom arbetsområdet.

 

Bedömning

Jag kommer att bedöma:

Din förmåga att redogöra för hur kolföreningarna är uppbyggda och hur kolatomerna på olika sätt binder till andra atomer 

Din förmåga att förklara hur grundämnet kol cirkulerar i ett kretslopp och på vilket sätt fotosyntes och förbränning är centrala begrepp för förståelsen av kretsloppet

Din förmåga att samtala om och diskutera frågor som rör energi, miljö och samhälle.

Din förmåga att planera, genomföra, dokumentera och utvärdera laborationer samt din förmåga att dra slutsatser genom att använda både teoretisk kunskap och egna iakttagelser.

 

 

 

begrepp:

atom, molekyl, kolatomer, aktivt kol, diamant, grafit, kolets kretslopp, fotosyntes, förbränning, fossila bränslen, raffinering, kolväten, strukturformel, molekylformel, alkanserien,  (alkener och alkyner, enkel- dubbel- och trippelbindningar) samt alkoholer som tex metanol, etanol.


Läroplanskopplingar

Materiens uppbyggnad, kretslopp och oförstörbarhet visualiserat med hjälp av partikelmodeller. Grundämnen, molekyl- och jonföreningar samt hur ämnen omvandlas genom kemiska reaktioner. Atomer, elektroner och kärnpartiklar.

Kolatomens egenskaper och kretslopp i naturen, i samhället och i människokroppen.

Några produkters livscykler och påverkan på miljön.

Observationer och experiment med såväl analoga som digitala verktyg. Formulering av undersökningsbara frågor, planering, utförande, värdering av resultat samt dokumentation med bilder, tabeller, diagram och rapporter.

Informationssökning, kritisk granskning och användning av information som rör kemi. Argumentation och ställningstaganden i aktuella frågor som rör miljö och hälsa.

Matriser i planeringen
Kemi
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback